To Brexit or not to Brexit

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Aceasta-i intrebarea.

Pe 23 iunie cand ne-am dus la culcare, eram convinsa ca se va vota “Remain” chiar daca procentele vor fi destul de apropiate unul de altul. Cumva, inca nu mi-e clar cum, cand m-am trezit vineri dimineata, pe 24 iunie, am aflat ca peste 1 milion de oameni au facut ca rezultatele sa fie de 52% in favoare lui “Leave”.

Ca am avut eu un soc, e mai putin relevant. Ca a fost insa un soc inclusiv pentru cei care au militat pentru “Leave”, asta a devenit amuzant si trist in acelasi timp.

Intr-adevar, campania “Leave” a fost destul de agresiva, mai ales spre final, cand doar “Vote Leave” vedeai, despre “Remain” mai nimic, cu exceptia unor pliante in cutia postala. In plus, cei care militau pentru iesirea din UE s-au folosit de punctele slabe ale Regatului Unit si de problemele populatiei, cum ar fi sistemul de sanatate public si imigrantii.

Si astfel oamenii au votat ca sa ramana banii la NHS, sa nu se mai duca la UE. Pacat ca a doua zi dupa vot s-au prins si ei ca de fapt cifrele din campanie erau eronate, banii care se duc la UE nu sunt chiar atat de multi si oricum nu se stie daca vor merge spre NHS.

Altii au votat ca sa nu mai vina europenii la munca in UK. Unii, pentru ca li se pare ca europenii le iau locurile de munca, altii, pentru ca spera sa isi aduca ei familiile din tari non-UE la munca aici daca nu mai vin europenii.

S-a votat sa se iasa din UE si pentru ca nu se vroia ca Turcia sa intre in UE. S-a votat si ca sa se trezeasca politicienii la realitate si sa vada problemele populatiei.

Ce sa mai, s-a votat din multe motive, cu multe intentii, cu multe planuri personale, si a iesit ce a iesit.

In general, cetateanul voteaza pentru binele propriu. Ma refer aici la cetateni in general, nu la cei din classa politica. Adica cetateanul de rand nu intelege neaparat tot ce se intampla cu tara, de ce merg lucrurile intr-un anumit fel, care e directia pe care o va lua tara daca se intampla un anumit lucru si asa mai departe. Ca de-aia isi aleg cetatenii politicieni care sa ii reprezinte si care sa ia decizii complicate in numele lor, spre binele tuturor. Si de data asta, referendumul a fost o putere prea mare data cetateanului de rand. Care cetatean a inteles ce a vrut din referendumul asta si a votat in consecinta.

In urma referendumului, clasa politica mi se pare bulversata. Personal, mi se pare ca nimeni nu se astepta sa se voteze “Leave”, asa ca nimeni nu avea un plan B. Si acum stau si discuta si incearca sa vada “ok, si acum ce facem?”.

Intre timp, zice-s-ar ca numarul de incidente agresive ar fi crescut, mai precis cativa dintre cei care au votat “Leave” nu inteleg de ce nu au disparut toti imigrantii din UK de a doua zi, si asteapta sa plece toti. Ca sa ramana doar ei aici, neintelegand ca nivelul de trai din UK este ridicat si datorita fortei de munca europene.

Pana una alta, lira a scazut. Apropos de asta, intamplator in centru am vazut, in fata unei sali de sport, acest panou cu un mesaj pentru Boris (fostul primar al Londrei, unul din pionii importanti ai campaniei “Leave”):

IMG-20160702-G
Joc de cuvinte: “pound” inseamna si lira, si 0.45kg

Si preturile caselor incep sa scada. Nu ca asta le-ar face musai mai accesibile: m-a amuzat cand am citit in acest articol ca preturile anumitor case din centru au scazut de la 8 milioane £ la 6.5 milioane. Repet: milioane. Mie nu mi se pare ca e vreo diferenta, tot exorbitante sunt, dar scaderea asta reflecta totusi o posibila viitoare directie a pietei imobiliare.

Viata de zi cu zi insa continua ca si pana acum. Personal nu am sesizat nicio schimbare de atitudine in jurul meu. Poate si pentru ca stam in Londra, unde s-a votat majoritar “Remain”. Insa parerea despre tara in care ne-am mutat a suferit schimbari. Ma uitam pe harta voturilor si vedeam cum Londra, Scotia si Irlanda de Nord sunt cu “Remain” si restul sunt cu “Leave”. Adica Londra e inconjurata de doritori de “Leave”. Nu ma mir ca s-a lansat ideea de independenta a Londrei sau de independenta a Scotiei (se discuta despre un nou referendum pe tema asta). Ma mir insa ca intr-o tara cu atata acces la informatie si cu un nivel de trai ridicat, a functionat dezinformarea si manipularea pana in punctul in care s-ar putea din toamna, dupa investirea viitorului prim ministru, UK sa nu mai faca parte din UE. Inca spun “s-ar putea”, ca s-ar putea sa nu, cine stie…

In Londra oamenii inca spera sa se renunte la Brexit, asa ca sambata au iesit la un mars de protest pe strazile Londrei, dinspre Hyde Park prin Trafalgar Square pana la House of Parliament.

20160702_132102
Punctul final al marsului
20160702_132538
Protestatari venind dinspre Trafalgar Square spre House of Parliament

20160702_132616

S-a trecut inclusiv prin fata biroului primului ministru unde s-au oprit ca sa strige “Shame” (“Rusine”).

20160702_133712
Protestatari in dreptul 10 Downing Street

La protest au participat, din ce am inteles, vreo 50 de mii de oameni, tineri si batrani, cu copii, bebelusi sau burtici, cu instrumente muzicale, cu steaguri si abtibilduri, cu pancarde cu mesaje: “we love EU”, “little Britain big mistake”, “Britain is stroger in EU”, “remain and save our future”, “I am a proud tax-payer immigrant”, “don’t go Brexit my heart”, “voting on lies is not democracy”, “fromage not farage”, “no man is an island”, “keep calm and remain outraged”, “we’ve made hEUge mistake”, “save us! Breturn”, “Brexit hurts Britain”, “it’s cold outside”, “no goodbyes based on lies” si multe altele.

20160702_133336
Primele valuri de oameni dinspre Trafalgar Square spre Parlament

20160702_134430

Marsul a inceput la ora 11. Noi am ajuns pe la 13:30 la punctul de sosire si am mers contra curentului pana dupa Trafalgar Square. Din ce am vazut noi, totul a fost pasnic si bine supravegheat de politie, terestru si aerian.

20160702_140606
Protestatari venind dinspre Hyde Park spre Trafalgar Square

IMG-20160702-M

La 14:30 finalul sirului de protestatari ajunsese in dreptul nostru, si asa am vazut ca in urma sirului veneau dube ale politiei plus o masina in care se strangeau pilonii care delimitasera traseul protestatarilor si alte cateva masini in care se strangea orice mic gunoi ramas in urma protestatarilor.

20160702_142732

La ora 18 cand am pornit spre casa, am mers pe traseul marsului de protest si nu mai era nicio urma a acestuia iar circulatia se desfasura ca de obicei. Doar in fata Parlamentului mai erau cativa protestatari.

In drum spre casa, ma intrebam daca si in ce masura va influenta marsul de astazi deciziile care se vor lua…

PS. Noi mersesem in centru pentru a vedea evenimentul Big Dance de fapt, care a aratat asa:

20160702_143810
Incalzirea pentru Big Dance 2016
20160702_153625
Inceputul – Big Dance 2016 – Trafalgar Square

20160702_153721

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *