Pasaport romanesc pentru copil, la Consulatul de la Londra

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Am decis sa ii facem pasaport lu’ fii’mea, ca nu stii cand ne apuca vreun dor de duca si ar fi pacat sa nu putem calatori ca nu are ea pasaport. Asa ca acum vreo luna, am dat un mail sa solicitam o programare in vederea depunerii actelor pentru eliberarea pasaportului. Adresa de mail si alte informatii sunt disponibile si bine explicate pe site-ul Consulatului.

ID-10038592

Cand am dat mail pentru programare, am mentionat si ce zile ne sunt noua convenabile, iar cei de la programari chiar au tinut cont de acest lucru, si ne-au raspuns si foarte repede la mail. Ziua programata era peste aproximativ o luna. In mailul primit erau multe alte informatii utile, cum ar fi ca accesul in sala de la Consulat se face intre orele 8:00 si 9:00 si ca se recomanda haine de culoare inchisa pentru copil ca sa iasa bine in poza.

Consulatul este in Londra, in zona Kensington, si avem noroc ca stam in Londra, ca nu vreau sa ma gandesc cum e pentru cei care locuiesc la cateva ore de capitala. Si pentru noi a fost dificil, ca a trebuit sa trezim copiii la 6:30, ca sa prindem trenul de 7, ca sa ajungem la 8 la Consulat. Si a trebuit sa mergem toti, pentru ca prezenta copilului si a ambilor parinti este obligatorie.

La 8:00 ne dadeam jos din autobuz in fata Consulatului. Era deja coada formata la intrare, aproximativ 15 persoane. Unii pentru titluri de calatorie, altii pentru pasaport. Cand s-au deschis usile, un barbat la intrare facea triajul in functie de problema pe care vroiai sa o rezolvi. Mentionez faptul ca barbatul respectiv era un francez care vorbea in engleza, insa care intelegea cuvinte romanesti de genul “buletin”, “pasaport” sau “titlu de calatorie”, ca sa te poata ghida la parter sau la etajul 1 chiar daca nu stii engleza.

Actele pentru pasaport se depun la etajul 1. Acolo este o camera nu foarte mare, cu scaune si mese pentru completarea formularelor (in cazul in care nu vii cu el deja completat de acasa). Si tot sus este o camera foarte decenta, cu canapele si chiuveta, numita camera “Mama si copilul”, unde poti merge cu copiii, poti alapta sau da ceva de mancare celor mici, in ideea ca daca lor le e mai bine cat stau sa astepte, tuturor celor prezenti acolo le e mai bine.

La intrarea in sala ni s-a dat un bon de ordine (erau numarul 663) si ne-au bifat pe o lista (unde eram numarul 7). Preluarea dosarelor se face in ordinea bonurilor, si ele se dau in ordinea in care este la coada de la intrare.

Cand ne-a venit randul, o doamna ne-a verificat actele si ne-a spus cat trebuie sa achitam. POS-ul nu functiona insa, deci nu am putut plati cu cardul, insa sunt bancomate in apropiere si se pot face retrageri de numerar. Dupa ce am achitat numerar, am primit actele originale inapoi impreuna cu chitanta. Am fost apoi invitati sa luam loc in sala: urma sa ne fie prelucrat dosarul si apoi facuta poza mandrei.

Dupa vreo 10 minute am fost strigati si condusi intr-un birou, unde o doamna a facut copii dupa acte (desi aveam si noi copii) si apoi, cu rabdare, i-a facut poze mandrei: si a tot facut, pana a reusit sa obtina una in care fii’mea sa se uite drept la camera. Ca fii’mea era obosita si vroia sa doarma, nu sa pozeze, dar cu rabdare, ceva jucarii si multe incercari a iesit ceva.

Dupa verificarea corectitudinii datelor in formularul final am primit actele, chitanta si o foaie pe care ni se spune unde sa verificam daca e gata pasaportul. Ni s-a spus ca putem incepe sa verificam peste vreo 2 saptamani, sa vedem daca a sosit pasaportul, termenul maxim legal fiind de 90 de zile.

La 9:09 ieseam din Consulat. Mult mai repede decat ne-am asteptat, asa ca, daca urmeaza sa treceti prin aceasta experienta, va doresc sa mearga la fel de repede si la voi.

Imagine: Mister GC/freedigitalphotos.net

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

2 thoughts on “Pasaport romanesc pentru copil, la Consulatul de la Londra

  1. Si noi am fost ieri la Consulat pentru Titlu de calatorie pentru baietelul nostru, dar am ajuns la 10.00am si am plecat de acolo la 17.10pm. Nu prea a fost organizare ieri (fata de la depunerea si eliberarea certificatului de nastere bebe), ori am prins noi ziua foarte aglomerata. Daca te duci pregatit si cu documentele completate de acasa ai sanse sa scapi repede, ca in cazul tau, Raluca.

    O saptamana usoara!

    Ps: noi numaram zilele pana la plecarea in vacanta (prima vacanta cu David de 5,5 luni)… in curand 🙂

    1. 7 ore! Nici nu vreau sa ma gandesc cum le-ati facut fata… imi pare rau ca ati prins asa zi, dar e bine ca ati rezolvat si ca acum puteti sa va relaxati in vacanta si sa uitati de astea 7 ore 😉 Vacanta placuta, sa va incarcati bateriile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *