Cum e cu scutecele refolosibile (P)

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Eram gravida in ultimul trimestru de sarcina cu fii’miu cand am inceput sa citesc despre scutecele refolosibile si initial mi-am prins urechile in denumiri si tipuri de eram cat pe-aci sa abandonez ideea. Am mai citit apoi si despre scutecele de unica folosinta (scurtat “uf”), si am decis ca trebuie sa ma dumiresc pana la urma cum e cu scutecele refolosibile. Si am facut un hei rup, am citit cateva zile, am luat notite si m-am uitat la poze si filmulete despre scutecele refolosibile si abia apoi am simtit ca parca parca incep sa inteleg.

Acum, dupa peste patru ani de folosit (la doi copii) astfel de scutece de diferite tipuri si marci, m-am gandit sa povestesc si altor (viitoare) mamici despre ele, nu pentru ca n-ar mai fi informatii pe net despre ele ci pentru ca, in cautarile mele pe aceasta tema, mi-am dat seama ca orice informatie si orice experienta e bine venita, si ca uneori stilul cuiva de a scrie despre aceste scutece e mai pe intelesul tau ca un alt stil care e pe intelesul altcuiva.

Stati, ca mai vroiam sa va spun ceva: se tot face analogie cu scutecele de finet de pe vremuri, care trebuiau curatate, spalate, fierte, si care au dat batai de cap multor parinti. Analogia nu isi mai are locul acum, pentru simplul motiv ca totul s-a schimbat: masina de spalat poate sa spele bine merci la 90 de grade, detergenti exista din belsug, chiar prea multi ca e greu sa alegi, protectii de scutec exista (atunci nu existau, din ce stiu) si sunt chiar foarte simpatice si haioase si vesel colorate, asadar nu prea mai seamana cu scutecele din copilaria noastra, cel putin nu la capitolele care provocau dureri de cap.

Imagine: sweenpole2001 via Visual Hunt / CC BY-NC-ND

Scutecele actuale sunt intr-adevar de mai multe tipuri, toate insa substituind cu succes un scutec de unica folosinta. Ce are scutecul de unica folosinta? Pai are un strat care intra in contact cu pielea bebelusului si o tine uscata, are un strat absorbant si un strat exterior care pastreaza totul in scutec si are grija sa ramana hainutele uscate. Si un scutec refolosibil e fix la fel, cu mici variatiuni pe aceeasi tema dupa cum urmeaza:

  • fitted – seamana cu un chilot, este absorbant si are nevoie de un strat impermeabil la exterior
  • prefold – este dreptunghi, multistrat, necesita sistem de prindere si strat impermeabil la exterior
  • cu buzunar – are strat de protectie la interior si strat impermeabil la exterior, necesita inserturi (absorbantul)
  • all in one – au tot ce le trebuie ca sa fie folosite

Noi am experimentat toate tipurile, si recomand asta si altor mamici pentru ca fiecare bebelus e unic si fiecare familie e unica: sunt scutece care se usuca mai rapid dar au capacitate mai mica de absorbtie, sunt scutece mai subtiri sau mai groase, sunt scutece din materiale diferite iar bebelusul poate avea alergie la un anumit tip de material si se poate impaca foarte bine cu altul, sunt scutece care se pun mai usor pe fundulet si pe care le prefera si tatii/bonele/bunicile si sunt scutece care au nevoie de accesorii ca sa fie prinse, sunt scutece mai adecvate pentru bebelusi grasuni, care nu lasa urme pe picioruse si sunt scutece potrivite bebelusilor mai subtirei, care se aseaza foarte bine pe piciorusele lor. Ce sa mai, e important ca mamica sa gaseasca scutecele potrivite pruncului ei, si in acest scop o ajuta experimentarea si discutiile cu alte mamici si experientele altor mamici scuteciste.

Si inca un lucru imi place la scutecele astea: au ce miros vreau eu sa aiba, daca vreau sa aiba. Scutecele de unica folosinta din comert, in Romania, miros a parfumuri decise de producator, si miros puternic. Nu inteleg de ce, nu mi se pare ca nevoile care ajung in scutec miros mai bine in combinatie cu parfumurile din scutece.

Personal, dupa ce am testat toate tipurile de scutec si variate marci, am descoperit ca cel mai bine ma inteleg cu scutecele cu buzunar. Intr-adevar nu decideam materialul care intra in contact cu pielea copilului, asa cum este cazul scutecelor fitted, pre-fold sau unele all-in-one, insa ele mi se par cel mai usor si rapid de folosit.

Imagine: five blondes via VisualHunt.com / CC BY-NC-SA

Ca sa ma asigur totul ca pielea copiilor este in contact cu un material natural, am ales foi pentru scutece – niste foi din bambus care sunt fine si pastreaza pielea copilului uscata si previne murdarirea scutecului in sine (se ia foaia cu ce este pe ea si se arunca la toaleta).

Si pentru ca am mentionat pielea copilului as mai vrea sa va spun ca au fost extrem de rare situatiile in care am avut de-a face cu vestitele iritatii de scutec – s-a intamplat in doar cateva ocazii in care nu am estimat bine timpul pe care urma sa il petrecem departe de casa si nu am avut suficiente scutece de schimb la mine. Iritatiile au fost insa minore si au trecut dupa o singura aplicare de crema. Apropos, in cazul scutecelor textile se recomanda evitarea folosirii cremelor in zona intima pentru a nu afecta in mod negativ proprietatile scutecelor. Personal am decis sa nu aplic zilnic crema, iar in situatiile rare in care a fost nevoie, am ales sa folosesc o crema cat mai sanatoasa si eficienta (le mentionez aici pe cele 2 folosite si va prezint si o a treia, recomandata de alte mamici, poate ideile sunt de folos si altora – toate se gasesc in Romania):

  • Spot-On Serum de la Odylique – il folosesc la orice iritatie, julitura, zgarietura, si imi place pentru ca este natural si antimicrobial (contine lavanda, tea tree, echinacea, aloe si galbenele) – ca idee, din ce mi-a spus medicul dermatolog, galbenelele sunt contraindicate in caz de dermatita, asa ca poate este o idee buna sa evitati aceasta crema in caz de dermatita
  • Organic Soothing Salve de la Essential Care – mi-a placut pentru ca este natural si hranitor si eficient (contine unt de shea, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, ulei de ricin, extract de musetel)

  • Cutaden®Bebe de la Antibiotice – o crema utila in caz de iritatie dar si in caz de expunere prelungita la soare sau intrarea in contact cu diferite substante cu potential alergizant pentru ca ajuta la regenerarea tegumentului, Cutaden® Bebe fiind varianta special formulata pentru copii a unui produs traditional (este emolienta si contine oxid de zinc care nu se absoarbe in piele ci formeaza o pelicula protectoare pe piele, fiind non-iritant și non-alergenic)

Cam asa a fost aventura noastra cu scutecele. In curand se va termina si cumva imi va fi dor sa imbrac fundulet de bebelus sau copil mic in scutece cu flamingo sau stelute, buburuze sau broscute. A fost o aventura frumoasa si sanatoasa, si daca vreti sa va aventurati si voi si aveti intrebari, le astept in comentarii si va raspund cu drag.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *