Inscrierea copilului la scoala in UK (Anglia)

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Luna aceasta fii’miu a inceput scoala, asadar pot sa povestesc despre inscrierea copilului la scoala. Doar ce am trecut prin tot procesul si informatiile sunt proaspete dar am si finalizat etapa si nu mai sunt prinsa in febra inscrierii la scoala.

In Anglia, scoala incepe in luna Septembrie urmatoare aniversarii a 4 ani ai copilului, insa scoala este obligatorie incepand cu varsta de 5 ani. Mai precis, dupa implinirea varstei de 4 ani, copilul poate ramane la gradinita/acasa sau poate incepe scoala la clasa “Reception”, part-time sau full-time, urmand ca dupa implinirea varstei de 5 ani sa inceapa scoala obligatorie, la clasa “Reception” sau clasa 1, in functie de luna nasterii.

Scoala fiind obligatorie, parintii sunt obligati sa inscrie copilul la scoala (sau sa faca dovada home-schooling-ului). Procesul de inscriere este in principiu destul de simplu, consiliile locale si guvernul punand foarte multe informatii la dispozitie, atat prin brosuri gratuite distribuite in biblioteci si alte locatii publice cat si prin intermediul site-urilor mereu actualizate.

Ideea principala este ca inscrierea trebuie realizata pana la data de 15 ianuarie a anului in care copilul va incepe scoala. Totul se desfasoara online iar parintele trebuie sa intocmeasca o lista de maxim 6 scoli la care solicita un loc pentru viitorul elev. In oferirea locurilor, scolile au diferite criterii: intai ofera locuri copiilor cu nevoi speciale, apoi pot oferi locuri celor care au deja frati/surori in scoala respectiva, apoi ofera locurile in functie de distanta fata de scoala (catchment area). Pentru ca sansele de a primi un loc la o scoala dorita sa creasca, este bine sa se studieze mai intai scolile din imprejurimi.

Catchment area

Scolile sunt obligate sa ofere locuri copiilor in functie de distanta dintre scoala si domiciliul copiilor, masurata in linie dreapta (“crow’s flight”). Cu cat un copil locuieste mai aproape de o anumita scoala, cu atat cresc sansele sa i se ofere un loc la respectiva scoala. Astfel, la sfarsitul repartizarii locurilor, se poate constitui o “catchment area” care difera de la an la an, in functie de evolutia scolilor din zona, de numarul de frati mai mari care mergeau la scoala respectiva (majoritatea scolilor au sibling policy – au intaietate copiii care au deja frati la scoala respectiva, indiferent de catchment area) sau de alte criterii (de ex. criteriul religios la scolile religioase).

Pentru fiecare scoala se poate afla catchment area si afla daca domiciliul a fost in aria respectiva consultand brosura publicata de fiecare consiliu in fiecare an, cu datele anului scolar anterior, sau consultand site-uri online. Un astfel de site este Locrating.com (mai multe despre el in randurile de mai jos).

Gasirea scolilor

Cea mai rapida metoda de a gasi scolile din jur este consultarea unui site precum cel mentionat anterior – aici, prin introducerea codului posta al domiciliului copilului se pot vizualiza instant pe harta toate scolile din jur. Apoi, printr-un click pe scoala se pot afla informatii despre scoala respectiva, inclusiv catchment area din anul anterior.

Vizitarea scolilor

Partea asta mi se pare vitala in realizarea listei de scoli in cadrul aplicatiei.

In fiecare toamna scolile au mai multe zile ale portilor deschise (“open day”), si in cele mai multe cazuri aceste date sunt facute publice pe site-ul scolii. Pentru vizitare este necesara o programare, telefonica sau prin email.

In ziua portilor deschise, parintii sunt invitati la scoala, de obicei dimineata, si le este facuta o prezentare a scolii, dupa care urmeaza turul scolii, avandu-i drept ghizi pe directori, pe profesori sau chiar pe elevi. Astfel, parintii pot vedea exact care este atmosfera in scoala, cum sunt copiii scolii respective, care sunt activitatile care se fac, pot vedea relatia profesor-elev si pot pune intrebari ghizilor despre orice. Aceasta este ocazia perfecta pentru a lua contact cu scoala in care este posibil ca cel mic sa isi petreaca urmatorii 7 ani.

Personal, am vizitat 7 scoli dintr-o lista de 8, si in final pe formular am pus 5. Ca idee, un parinte poate vizita oricate scoli doreste, insa in final pe lista de inscrierea vor fi maxim 6.

Alte date despre scoli

Alte site-uri care pot fi consultate pentru a obtine informatii despre scoli (in afara site-urilor scolilor in cauza) ar fi:

  • SchoolGuide – site care afiseaza scolile in functie de domiciliul copilului si care permite crearea unei liste de scoli in vederea compararii (prin bifarea casutei “Compare” in lista de scoli)
  • Gov.uk – in sectiunea dedicata scolilor exista si posibilitatea gasirii scolilor dintr-o anumita zona si compararea acestora in functie de performante (cum ar fi rezultate la testele nationale)

Inscrierea la scoala

Inscrierea copilului la scoala se face prin completarea unui formular pus la dispozitie pe site-ul eadmissions. Pe acest site se creeaza cont, se introduc datele parintelui care va completa aplicatia, apoi datele copilului pentru care se solicita un loc la scoala.

Acte necesare

In cadrul site-ului pe care se va aplica pentru un loc la scoala exista sectiunea “Local Authority Details”, unde prin selectarea consiliului in aria caruia isi are copilul resedinta se poate afla exact ce acte sunt necesare inscrierii la scoala. In general se cer copie dupa certificatul de nastere ar copilului si copie dupa foaia referitoare la plata taxei de consiliu. In unele zone se poate solicita si “Child Benefit letter”, indiferent daca copilul primeste sau nu alocatie (foarte important: chestionarele de Child Benefit trebuiesc completate si expediate la consiliu chiar daca nu se solicita alocatia). Aceasta scrisoare se obtine de la Civil Center, prin solicitare telefonica.

Listarea scolilor

Parintele poate solicita loc pentru copilul sau la maxim 6 scoli, indiferent de zona in care se afla acestea. Recomandarea generala este insa ca printre cele 6 scoli listate sa exista cel putin una in aria careia domiciliul copilului s-a aflat in anii trecuti. Ideea este ca daca se pun pe lista preferintelor doar 2 scoli si ambele sunt foarte departe de resedinta copilului, sunt sanse mari ca cel mic sa fie repartizat de catre consiliu la o scoala unde au mai ramas locuri, in urma alocarii, scoala care trebuie sa fie la maxim 45 de minute de casa copilului.

De asemenea conteaza enorm ordinea in care acestea sunt puse, pentru ca daca scoala de la prima optiune ofera copilului respectiv un loc, nu se mai incearca obtinerea unui loc la nicio alta scoala din lista. Iar in cazul in care copilului ii este oferit loc la scoala de pe locul 4 din lista, el ramane in “waiting list” la primele 3 scoli din lista, iar in momentul in care (daca) se elibereaza un loc la una din ele, i se poate oferi copilului loc la acea scoala.

Locul oferit si acceptarea lui

Dupa completarea formularului de inscriere la scoala, urmeaza o perioada de asteptare si in luna aprilie sunt afisate rezultatele online, pe site-ul pe care s-a realizat inscrirea. In cazul in care parintele este multumit cu locul oferit copilului sau, el trebuie sa accepte locul oferit. In cazul in care nu este multumit, poate depune contestatie.

Dupa acceptarea locului oferit, scoala va incepe comunicarea cu parintele prin intermediul scrisorilor trimise prin posta. Si din toamna, copilul de 4 ani va deveni elev.


Nota: am specificat in titlul acestui post ca este vorba despre scolile din Anglia, pentru ca cele din Scotia sau Irlanda, desi tot in UK, au propriul sistem de invatamant.

Nu stiu unde este facuta poza dar clasa seamana foarte mult cu ce se poate vedea in scolile din Anglia – credit imagine: marragem via Visual hunt / CC BY-SA

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

2 thoughts on “Inscrierea copilului la scoala in UK (Anglia)

  1. Buna ziua, am un baiet de 15 ani si vreau sa il inscriu la o scoala aici in UK. Cum sa fac asta? Multumesc anticipat.

  2. Wow! La 4 ani deja sa mergi la scoala. Pare mult, dar sunt sigura ca e altfel programa la ei. La noi, desi s-a facut clasa 0, copiii de 7 ani sunt supra-aglomerati de materii si teme. Chiar sunt curioasa, cate materii fac copiii de 4 ani la scoala?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *