Sky Garden – gradina de la etajul 35 si Londra vazuta de sus

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Cand am fost noi prima oara in Londra, acum multi ani, am ajuns si in City, la zgarie-nori. Si printre cele mai inalte cladiri era si Gherkin (noi i-am zis “Oul”): frumoasa, de sticla, intr-o forma memorabila. Ne-a placut mult.

Au trecut anii si au aparut multi zgarie-nori iar “Oul” a ramas micut, inconjurat de cladiri. Una dintre aceste cladiri este cea supranumita “The Walkie-Talkie” datorita formei sale. Ea a ajuns printre cladirile preferate ale sotului.

Saptamana trecuta a fost ziua lui si rezervasem cu o saptamana inainte o vizita la Sky Garden, o gradina de la etajul 35 al unui zgarie-nori din City, vis-a-vis de The Shard. Asta era tot ce stiam: vazusem in ziua respectiva pozele facute de o prietena in Sky Garden si postate pe Facebook si am decis ca e un loc bun de sarbatorit in patru. Am cautat pe maps adresa ca sa stiu cum ajungem, si asta a fost tot, nu am apucat sa mai studiez absolut nimic legat de Sky Garden.

Asa ca in ziua cu pricina a fost o placuta surpriza sa vedem ca aceasta gradina este chiar in cladirea Walkie-Talkie, sus la ultimul etaj. Facusem rezervarea online si aveam biletele la noi (vizita este gratuita dar necesita rezervare pentru a evita supraaglomerarea; daca insa nu sunt multe rezervari intr-o anumita zi, se poate merge si fara rezervare, depinde de noroc), asa ca ne-am asezat la coada la verificare, care are loc exact ca la aeroport. Si apoi, cu liftul am ajuns la ultimul etaj, numarul 35.

Sky Garden
Sky Garden

Etajul are tavan si pereti de sticla iar in interior o gradina, in centrul. Pe lateral se poate urca un etaj mai sus (etajul 36, fara a exista insa tavan intre cele doua etaje) si de acolo se pot urca alte cateva trepte la etajul 37 unde este un restaurant, chiar in mijlocul gradinii.

Exista si terasa pe care se poate iesi pentru a admira mai bine peisajul, dar cand am mers noi era inchisa din cauza conditiilor meteo nefavorabile (ploua si batea un vant puternic). Asa ca am ramas inauntru si am dat roata etajului. Toti peretii fiind de sticla, Sky Garden ofera posibilitatea unei privelisti de 360 de grade deasupra Londrei.

Vedere spre London Eye
Vedere spre London Eye la apus de soare
Tamisa vazuta din Sky Garden
Tamisa vazuta din Sky Garden

Timpul maxim care poate fi petrecut inauntru de obicei este de o ora pentru a se putea asigura un flux continuu de vizitatori. Noi am ajuns la 16:30 si am stat o ora, dar nu ca ne-ar fi dat cineva afara ci ca nu mai avea fi’miu rabdare (cat sa te tot uiti la peisaj si sa cutreieri gradina, copil fiind?).

The Shard vazut din Sky Garden
The Shard vazut din Sky Garden
Tower Bridge si Tower of London
Tower Bridge si Tower of London
Tower Bridge si Tower of London vazute din Sky Garden
In departare – Canary Wharf
Gherkin (dreapta) si Cheesegrater (stanga)
Gherkin (dreapta) si Cheesegrater (stanga)
Tower 42
Tower 42
In interior la Sky Garden
In interior la Sky Garden
DSC_1063
Vedere spre London Eye noaptea (roata cu becuri rosii din stanga)
Poza de la etajul 36 spre etajul 35 - Sky Garden
Poza de la etajul 36 spre etajul 35 – Sky Garden

La coborare, la lift, ne-am intalnit cu o romanca: lucra la Sky Garden de 6 luni si spunea ca se relaxeaza de cum ajunge la etajul 35, iar cele 8 ore de munca trec foarte repede chiar daca le sta in picioare. Si ne-a spus ca e frumos si iarna acolo, dar vara este superb. O credem noi pe cuvant, dar o sa vrem sa vedem cu ochii nostri cum e Londra vazute de sus primavara, apoi vara, poate chiar si toamna. Haideti si voi!

Cladirea Walkie-Talkie vazuta de jos
Cladirea Walkie-Talkie vazuta de jos

PS. Ca fapt divers: in vara lui 2013, din cauza formei concave, cladirea s-a comportat precum o oglinda concava care a reflectat lumina soarelui si a avariat/topit masini parcate pe strazile din zona. Situatia s-a rezolvat in 2014. (sursa)

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

2 thoughts on “Sky Garden – gradina de la etajul 35 si Londra vazuta de sus

    1. Hehe, da, Shard e pe lista, dar acum s-a deschis o noua locatie, si mai faina aparent, “The Lookout” – trebuie sa ajungem si acolo, dar inca nu am prins bilete in weekend sau vacanta copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *