Scoaterea alunitelor

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Alunitele sunt prezente in viata noastra, fie ca ne place acest lucru sau nu. Foarte putine persoane nu au absolut nicio alunita. Pe unii dintre noi ii deranjeaza propriile alunite din punct de vedere estetic. Altii insa au batai de cap cu ele prin pozitionarea lor pe corp, creand disconfort. Iar alte alunite pun viata in pericol.

Exista un ABCD al alunitelor care te ajuta pe tine, ca ne-medic, sa iti urmaresti alunitele si sa stii cand e cazul sa mergi la medic. Mai precis, trebuie sa analizezi fiecare alunita pe care o ai uitandu-te la:

– Asymmetry – alunita ar trebui sa aiba un aspect uniform

– Borders – marginile trebuie sa fie regulate si clare

– Colour – culoarea alunitei trebuie sa fie uniforma

– Diameter – diametrul trebuie sa fie mai mic de 6mm (alunita sa poata fi acoperita cu capatul unui creion)

Orice modificare si orice caracteristica diferita de enumerarile de mai sus cere o vizita la dermatologie.

Acum cativa ani am fost nevoita sa-mi scot 3 alunite: una pentru ca ma stresa posibilitatea de a se rupe (apropos, am aflat ca daca se rupe o alunita, trebuie sa va prezentati la medic in 24 de ore), si doua pentru ca nu respectau ABCD-ul alunitelor (una dovedindu-se pre-canceroasa in urma biopsiei).

Procedura este simpla. Se face anestezie in zona alunitei cu o seringa mica, cu un ac foarte subtire, simti mai fin decat o piscatura de tantar. Se indeparteaza alunita taindu-se pielea ca o felie de pepene, astfel incat sa poata fi cusuta zona usor. Latimea “feliei” este o idee mai mare decat diametrul alunitei din motive de siguranta: medicul trebuie sa se asigure ca nicio celula din alunita nu ramane pe corp.

Urmeaza cusatura, asta fiind partea cea mai putin placuta, pentru ca dureaza cam 2/3 din totalul duratei procedurii si e ciudata senzatia ca esti cusut desi nu simti efectiv ce se intampla.

Procedura de scoatere a alunitelor se poate realiza in cabinete particulare fara internare si alte nebuneli. Eu am avut de ales intre cabinet particular sau mers la spital (Colentina, la subsol) si urmat toata procedura cu fisa de internare, cu adeverinte medicale, etc etc.

Se poate cere si biopsie, ca sa afli daca intr-adevar alunita era periculoasa, informatie care poate ajuta sau poate demoraliza, voi stiti mai bine, cred ca fiecare trebuie sa decida pentru el acest aspect.

Post-operator: dupa ce a trecut efectul anesteziei, doare locul, ca e o taietura pana la urma. Tin minte ca mi-a spus medicul atunci de pastile sa iau ca sa treaca durerea. Oricum, e o senzatie similara cu cea simtita dupa trecerea anesteziei la dentist. In functie de locul in care se afla alunita, poate sa apara disconfort crescut cand zona e atinsa (de exemplu in somn). Tot post-operator imi amintesc ca nu am avut voie la plaja in urmatoarele vreo 3 luni.

Pentru cicatrice, dermatologul mi-a prescris o crema care sa contribuie la o cicatrizare frumoasa: tind sa cred ca a meritat investitia pentru ca cicatricea cremuita arata mult mult mai bine decat celelalte doua pe care nu le-am cremuit.

Si cam asta ar fi tot. E simplu, e rapid, si poate sa iti salveze viata pentru ca, o alunita, oricat de mica si inofensiva pare, chiar poate sa iti puna viata in pericol.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

3 thoughts on “Scoaterea alunitelor

  1. Dap, si eu mi-am scos 2 alunite pentru ca erau incomode si riscau sa fie rupte/agresate din greseala. La Medicover, procedeul descris de tine, totul a decurs rapid, nu tin minte sa ma fi durut ceva dupa ce a trecut anestezicul (dar cred ca asta tine de fiecare)

    1. Pe mine m-a durut la prima, a fost nevoie de pastila, poate si pentru ca incizia a fost mai mare. La urmatoarele doua a fost mai bine. Cred ca depinde de organism, de dimensiunea inciziei, de locul unde e. Oricum, prefer o usoara posibila durere imediat dupa decat stresul zilnic “aoleo, daca se rupe alunita?!” ca sa nu mai zic de stresul in cazul alunitelor cu probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *