Planuri de lectura – februarie 2017

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Mi-am amintit ieri ca eu obisnuiam sa fac o lista cu ce carti imi propun sa citesc in luna curenta sau care vine. Si scriam lista aici pe blog si voi imi mai spuneati impresii despre cartile din lista sau imi recomandati carti noi.

Incredibil, dar se pare ca nu am mai facut o astfel de lista din… iunie 2015! Puteam sa jur ca nu au trecut mai mult de 5-6 luni, dar se pare ca au trecut vreo 18… Lista de atunci o puteti vedea aici.

Dar sa revenim in prezent, suntem in 2017, la final de ianuarie, numai bine de facut lista pentru februarie. Asadar si prin urmare…

“Omul in cautarea sensului vietii” – Viktor Frankl

Am inceput recent sa citesc aceasta carte, am mai pomenit-o si aici – desi am cumparat cartea prin august 2015, abia acum o citesc pentru simplul motiv ca mi s-a parut mereu o carte prea greu de digerat. Si asta pentru ca este scrisa in 1945 de un psihiatru care a supravietuit lagarelor de concentrare din Auschwitz, Dachau si altele. Autorul si sora lui sunt singurii supravietuitori ai lagarelor de concentrare din familia lor: autorul si-a pierdut tatal, mama, fratele si sotia.

Coperta cartii - editia din 1947
Coperta cartii – editia din 1947

Despre Frankl, in prefata, Gordon Allport spune ca il cita foarte des pe Nietzsche, “Cel care are un de ce pentru care sa traiasca poate indura aproape orice.”

Prima referire la aceasta carte nu reusesc sa imi amintesc unde am gasit-o. Atunci am cumparat cartea. Insa recent am gasit o referinta la ea intr-o alta carte. Si am decis sa o citesc.

“Happy” – Derren Brown

Pe Derren Brown l-am citit acum multi ani, dupa ce i-am urmarit o parte din emisiunile realizate despre trucuri ale mintii si alte subiecte similare. De altfel, prima carte citita avandu-l pe el autor a fost chiar “Trucuri ale mintii” (“Tricks of the mind”). De felul lui, Derren Brown este mentalist si iluzionist, insa in cartea “Happy” abordeaza fericirea din punct de vedere filozofic si practic.

Imi place stilul lui de a scrie si imi place ca abordeaza lucrurile direct, asa ca citesc de zor din carte, e inceputa deja dar este inclusa pe lista pentru ca mai am mult din ea, clar nu o termin pana in februarie.

“Smile Or Die: How Positive Thinking Fooled America and the World” – Barbara Ehrenreich

Aceasta carte este recomandata in cartea “Happy”. Primul capitol din cartea lui Derren Brown este despre gandirea pozitiva si despre efectele ei negative, si in acest capitol face referire la cartea Barbarei Ehrenreich. Pe care am avut norocul sa o gasesc la biblioteca, asa ca am imprumutat-o si inca sta frumos pe raft, nu am apucat nici macar sa o rasfoiesc. Cartea este scrisa in 2010 in urma experientei autoarei in lupta cu cancerul la san. In timpul acestei lupte a cunoscut mai bine lumea “gandirii pozitive”si efectele ei negative: primul efect negativ al “gandeste pozitiv si vei fi bine” este vina pe care o simti cand totusi lucrurile nu merg asa cum iti doresti. Primul efect negativ al “Crede si te vei vindeca” este vina pe care o simti ca nu ai crezut destul sau nu ai o credinta suficient de puternica atunci cand totusi nu te vindeci. Si aceasta este doar o prima idee abordata in carte. Idee pe care o stiu din “Happy”, dar abia astept sa citesc si “Smile or Die” ca sa vad si restul ideilor.

Aceasta este lista mea de lectura pentru februarie, sper sa va inspire si pe voi, iar in comentarii m-as bucura sa imi spuneti ce carti aveti voi in lista, sau ce alte carti mi-ati recomanda.

Imagine: Wikipedia / GrahamHardy

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *