Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
V-am povestit despre regula de 5 carti: ei bine, momentan in biblioteca am mult mai mult de 5 carti necitite (nu se pun la socoteala enciclopedii sau carti de retete/tutoriale). Asa ca avand o lista precisa de carti de citit m-am gandit ca pot sa imi fac un plan despre urmatoarele 5 carti pe care sa le citesc. Asta pentru ca frecvent mi se intampla ca atunci cand citesc o carte, sa stiu ce carte vreau sa citesc dupa ce termin cartea in curs, iar cand chiar termin cartea, nu mai stiu ce sa citesc, nu ma pot hotari la nimic, imi ia si cateva zile pana sa aleg.
Asadar, in urmatoarea perioada (adica din februarie incolo, ca acum citesc “Retete de jocuri” a lui Cohen si inca o carte imprumutata de la biblioteca) planuiesc sa citesc dupa cum urmeaza:
Cezariana – Michel Odent
Autorul este un medic ginecolog-obstetrician francez renumit care abordeaza cezariana din mai multe puncte de vedere (fizic, medical, emotional, evolutionist) si care ofera atat suport psihic mamelor sau gravidutelor, cat si multe informatii medicale extrem de utile. Am nascut prin cezariana in 2013, imi doresc o nastere naturala in 2015, iar cartea asta simt ca poate face cumva diferenta, ma poate ajuta sa inteleg mai bine ce s-a intamplat acum 2 ani (deja, studiind despre nasterea naturala dupa cezariana, am inteles lucruri noi) si ma poate ajuta sa imi cresc sansele unei nasteri naturale anul acesta.
Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte si cum sa-i ascultam pentru ca ei sa ne vorbeasca – Adele Faber
De acelasi autor am citit “Rivalitatea intre frati” (am povestit despre ea aici) si sunt curioasa cum este aceasta carte, mai ales ca unele mamici au gasit-o utila chiar in perioada “teribila” de la 2 ani ai copilului.
Drama copilului dotat – Alice Miller
M-a impresionat povestea de viata a autoarei (psihanalist), asta dupa ce deja cumparasem cartea. Puteti citi o recenzie interesanta aici, din ea citez: “Miller descrie consecințele nefaste ale nevoii de dragoste a copiilor transformată în dorință de a le face pe plac părinților. Copiii aceia cuminți și cooperanți pe care ni-i dorim cu toții sunt de fapt, susține Miller, în mare pericol de a nu își exprima propriile sentimente, de a deveni triști și depresivi, de a uita cine sunt cu adevărat” si “Mulţi oameni suferă întreaga viaţă de acest sentiment opresiv de vinovăţie, de sentimentul de a nu se fi ridicat la aşteptările părinţilor lor.“. V-am mai spus ca nu vreau sa am copii cuminti? 🙂
Rivalitatea intre frati: sapte solutii simple – Karen Doherty
Personal ma indoiesc ca exista solutii si mai ales ca sunt simple. Cred ca rivalitatea exista orice ai face si ea este fireasca, explicabila, normala. Dar sunt convinsa, si am mai spus asta, ca parintii pot amplifica sau diminua aceasta rivalitate, si sunt curioasa ce idei gasesc in aceasta carte, cumparata intr-un weekend dintr-un charity shop (da, asa e, am incalcat regula de 5 carti, dar e un subiect actualitate pentru mine pentru care pot sa incalc regula).
De ce dragostea conteaza: cum afectiunea contureaza creierul bebelusului – Sue Gerhardt
Autoarea, psihoanalist psihoterapeut, discuta in carte despre rolul esential pe care relatiile de afectiune il au in dezvoltarea creierului in primi ani de viata si cum interactiunile pot avea consecinte emotionale si fizice in viitor. Cartea contine studii stiintifice, inclusiv descoperiri recente din generica si neurostiinta. Cartea am luat-o intamplator dintr-un charity (impreuna cu cartea anterioara) si sotul a citit partial din ea si m-a facut extrem de curioasa.
Si ar mai fi si Daniel Siegel de citit, si Michael Thompson, uf, cate carti bune am strans!! Dar gata, opresc lista momentan aici, ramane sa decid ordinea in care le citesc si apoi o sa fac o noua lista. O sa v-o spun si voua, poate va inspira, si poate imi spuneti si voi ce carti aveti pe lista de citit in urmatoarea perioada.