Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Am facut un “inventar” al ultimelor activitati pe care le-am facut cu fi’miu acum vreo luna (si mai bine). Asta pentru ca in ultima perioada n-am mai facut nimic planificat, asa ca pozele care urmeaza pot fi considerate “vechituri”. Oldies but goodies insa!
O activitate care l-a provocat multe zile la rand si la care a muncit sarguincios, progresele fiind vizibile de la o zi la asta, este cea cu elastice colorate si o conserva. Scopul este cel evident: de pus elastice pe conserva. Stiu, pare foarte simplu si plictisitor pentru un adult, dar pentru un copil de 2 ani si cateva luni este o provocare.
O alta activitate pe care am mentionat-o si aici este cea de hranit omida mancacioasa (da, pe cea din cartea lui Eric Carle). Asta ii place in continuare si o facem macar o zi din saptamana, de vreo 4-5 ori la rand, de vreo 4-5 saptamani incoace.
Omida am facut-o dintr-o cutie cilindrica (de sticksuri, dar sunt la fel si de chipsuri), imbracata in hartie verde ca asa-i sta bine unei omizi. Capacului i-am lipit o foaie rosie iar fi’miu a lipit ochii si antenele (cu hot glue). Apoi am decupat gura si omida a fost gata.
Au urmat produsele alimentare: fructele printate din activitatea de aici, lipite pe carton (in poza de mai sus inca nu le lipisem), si prajitura, salam si ce mai mananca omida dupa fructe, printate si ele si decupate frumos. Cu toate “uneltele” la indemana, am purces la citit cartea: pe masura ce trec zilele in carte, omida creste si primeste de mancare de la fi’miu, ocazie cu care numaram si spunem pe nume si culorile (zilelor saptamanii inca nu le acordam atentie, desi cartea este utila si pentru acest subiect).
Si pentru ca vremea in UK este foarte schimbatoare, este usor sa profiti de acest aspect si sa ii atragi atentia copilului asupra fenomenelor meteorologice. Asa ca am inceput sa spun dimineata si pe parcursul zilei cum e vremea afara, si fi’miu este foarte mandru sa adapteze imaginea de mai jos dupa vremea de afara: se duce mandru la geam si pune sageata rosie pe soare sau nori sau ploaie, dupa caz. “Diagrama” (ca nu stiu cum sa-i zic altfel) este realizata dintr-o farfurie de carton pe care am lipit o foaie verde si elemente decupate din hartie colorata.
La final de post, va mai prezint o activitate cu litere, foarte simpla si usor de facut. Aveti nevoie de un cofraj de oua pe care scrieti litere si niste oua de plastic (eu am gasit in magazine inainte de Paste). Ouale se deschid, fiind facute din doua jumatati. Asa ca am scris litere pe fiecare jumatate, le-am amestecat, apoi fi’miu s-a jucat cautand perechile de litere, inchizand ouale si punandu-le in cofrajul de oua pe litera corespunzatoare.
Cam asta faceam noi acum o luna. Voi ce-ati mai facut de-atunci incoace?
Misto ideile, multumim! Activitatile noastre nu-s asa de originale. Facem placinte, si mai nou colaje cu hartie colorata pe care Nori o taie cu o foarfeca mai boanta, speciala pt copii, si o lipeste. Dar uite ca m-ai provocat si o sa incerc sa inventez ceva mai nou 🙂
Cu foarfeca inca nu am incercat, dar chiar sunt curioasa cum ar decurge, o sa-mi fac curaj sa incerc ca suna fain colaje cu hartie decupata de copil 🙂 Nori cum te ajuta la placinte, ce face? Ca nu imi dau seama cum l-as putea implica pe fi’miu inca…
Nori framinta aluatul cu mine – ii place in special cand ii arat sa dea cu pumnii in el, si sa ridicam aluatul si sa-l trantim inapoi in lighean – asa m-a invatat bunica-mea sa framint! Ea sparge ouale si le pune in umplutura, amesteca umplutura, si o pune cu lingura pe aluatul intins. Impachetam impreuna poalele-n brau, si uneori ii dau si ei un pica de aluat sa faca placinta ei cum vrea ea. Dupa aia facem baie 🙂
La asa distractie, cred si eu ca urmeaza baia si banuiesc ca si bucataria arata ca dupa razboi :)) Nu am facut niciodata poate-n brau, da’ suna distractiv, dupa ce-oi naste poate o sa incercam si noi 😉 Sa ne spui reteta!