De citit: o anatomie a depresiei

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

De Andrew Solomon am aflat de la Raluca si am pus un video cu un discurs tinut de el intr-o post mai vechi (acesta). La vremea respectiva, dupa vizionarea filmului, mi-am pus in lista de dorinte la capitolul “de citit” si cartea “Far From The Tree: Parents, Children and the Search for Identity” care in romana inca nu a fost tradusa/publicata. Dar uite ca s-a tradus in limba romana, publicat si lansat recent, mai precis pe 13 iunie 2014, o alta carte a lui, si anume “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei” (in engleza este “The Noonday Demon. An anatomy of depression”), care a fost nominalizata si la Premiul Pulizer in anul aparitiei sale.

Prefata este scrisa de Mircea Cartarescu (numa’ pentru asta si merita citita cartea) si, desi despre depresie, aceasta carte pare a fi mult mai mult decat o anatomie a depresiei: “M-am simţit îmbogăţit interior parcurgând, pasionat, cartea lui Andrew Solomon. Mai mult decât ştiinţă şi mai mult decât literatură, ea este o mărturie despre suferinţă, o meditaţie despre scandalul etern al faptului că o conştiinţă trebuie să simtă durere şi să moară.” spune Mircea Cartarescu (sursa).

Am citit de curand si doua interviuri cu autorul cartii (multumesc, mama, pentru link-uri!). Autorul a fost in Romania cu ocazia lansarii cartii, a acordat interviuri si din ce am inteles trebuia sa sustina si o conferinta la BCU, care s-a anulat “cand conducerea a aflat ca voi vorbi despre identitatea gay”, dupa cum povesteste Andrew Solomon pe Facebook… si tot el spune “Asa ca, desi de multe ori ma gandesc ca lumea de azi e un talmes-balmes si ca exista o multime de probleme, ma simt norocos ca traiesc in prezent. Aceasta e vremea sa traiesti o depresie, sa fii gay si acesta este pentru mine timpul de a fi viu.” (sursa)

Si spune multe alte lucruri interesante si in al doilea interviu citit (aici), printre care: “As incuraja persoana [n.r. care se lupta cu depresia] sa inceapa prin reglarea programului de somn si de nutritie si prin evitarea alcoolului si a cafelei. As incuraja-o sa faca exercitii fizice cat de mult poate […]. I-as sugera sa evite izolarea.” si “Depresia poate fi precipitata de un eveniment traumatic, dar nu esti deprimat pentru ca ti-a falimentat afacerea sau pentru ca te-a parasit nevasta. Din cauza acestor lucruri esti trist, dar esti deprimat pentru ca creierul tau vulnerabil a transformat tristetea intr-o boala mentala debilitanta.”

Sunt convinsa ca si cartea e foarte interesanta si merita citita nu doar de catre cei care s-au confruntat sau se lupta cu depresia, ci de fiecare dintre noi, pentru ca psihicul uman este fascinant si orice carte care te aduce mai aproape de intelegerea omului, a propriei fiinte si a oamenilor de langa noi cred ca merita studiata. Si cred ca aceasta carte poate ajuta la largirea orizontului si la acceptarea faptului ca da, depresia este o boala, nu un moft, si da, este nevoie de tratament. Si atunci poate vom fi capabili sa intindem si o mana de ajutor cuiva drag care se lupta cu depresia.

PS. Daca citeste cineva cartea inaintea mea, astept impresii! Si ca tot veni vorba, voi ce carti aveti pe lista de “vreau/urmeaza sa citesc”?

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *