Brexit sau Regatul Unit in UE

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Joi, 23 iunie 2016, englezii decid daca Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana sau daca o paraseste. Referendumul a fost promis de David Cameron in campania electorala si este primul din acest secol pe tema UE, ultimul avand loc in 1975, atunci cand s-a votat ramanerea in UE (mai multe detalii aici).

Poate va intrebati care e starea de spirit in zona. Ei bine, pe scurt, referendumul este intens mediatizat, in presa, la radio, in cutia postala, pe facebook, iar cele doua parti, cea pro-iesire si cea pro-ramanere, sunt aproape la egalitate, spun unii.

Nu avem televizor si habar nu am ce se intampla pe la show-uri si ce dezbateri sunt. Dar stiu pozitia guvernului, pe care acesta a avut grija sa o faca foarte cunoscuta, trimitand pliantul de mai jos in posta, cred ca tuturor locuitorilor.

20160523_002900

Si mai stiu si ca, mergand cu masina in Essex, spre Colchester, weekendul trecut, am vazut bannere stradale mari pe care scria “Vote Leave”, adica indemnau la vot pro-iesire din UE. Nu am vazut nici macar un banner cu “Vote Remain” sau ceva similar. In Londra nu am vazut niciun banner de genul asta. Ieri am vazut pentru prima data si in Londra un afis care indemna la iesirea din UE si care spunea “Better use the money for our NHS. Vote leave.”.

Noi nu putem vota la referendum, nu avem acest drept. Asa ca asteptam sa vedem ce vor ceilalti, cei cu drept de vot. De-or vrea sa se ramane in UE, viata noastra va fi probabil la fel ca pana acum sau oricum neinfluentata de ziua de 23 iunie. Daca vor vota totusi ca UK sa iasa din UE… hm… nu e prea clar ce se va intampla, dar clar se vor schimba foarte multe lucruri in zona. Si om vedea in ce masura de vor influenta si pe noi. Dar mai e pana atunci.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *