Binele copilului in masina

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Cand s-a dat in Romania legea care interzice fumatul in spatiile publice s-au iscat multe discutii, ca asa se intampla la orice schimbare, unii se bucura si altii nu. Dar cu aceasta ocazie mi-am amintit de o schimbare in UK legata de fumat si de sanatatea copiilor.

Mai precis, de la 1 octombrie 2015 este ilegal sa fumezi in masina in prezenta unui copil, adica a unei persoane sub 18 ani. Nu sunt fumatoare dar era imposibil sa nu afli despre aceasta noua lege: au existat afise cam peste tot, in special pe spatele autobuzelor astfel incat sa fie foarte vizibile de catre cei carora li se adresa. Nu stiu cum ar fi primita in Romania o astfel de lege, dar in UK nu am cunoscut sau auzit pe nimeni sa fie revoltat de noua lege.

Sursa: https://www.gov.uk

Protejarea copiilor in masini este luata foarte in serios in UK si prima oara am aflat despre acest aspect in momentul in care ma pregateam pentru nastere si imi faceam bagajul pentru maternitate. Bineinteles ca aveam deja scoica auto in care urma sa o punem pe fi’mea pe parcursul calatoriei auto de la spital spre casa (indiferent daca cu taxi sau cu masina unui prieten). Doar ca se pare ca aici personalul medical se asigura si el ca bebelusul va calatori in siguranta: nu te lasa sa pleci din spital cu masina daca nu le arati ca bebelusul este intr-un scaun auto corespunzator. Nu bag mana in foc ca asta se intampla peste tot, stiu doar ca am citit experienta multor mamici si in plus, am experienta mea: inainte de a pleca din spital, am fost intr-adevar intrebati cu ce urma sa plecam spre casa si apoi l-au vazut si pe sot venind cu scoica auto.

Tot legat de siguranta copiilor in masina s-a mai modificat recent o lege, mai precis cea referitoare la directia spre care e orientat scaunul auto.

Dupa ce ne-am luat masina, m-am folosit de documente de prin 2012 cumparate de mine de pe test.de referitoare la cele mai sigure scaune auto ca ne trebuia pentru fi’miu. Si asa am cumparat de pe amazon.de un Cybex cu fata la directia de mers. Dar cand a venit doula (v-am povestit aici despre ea) la mine in vizita, dupa nastere, nu mai stiu cum a venit vorba despre scaunele auto si imi spune: “Stii ca s-a schimbat legea? Si ca cica acum se recomanda sa pui copilul cu spatele la directia de mers cat mai mult timp? Eu nu inteleg cum faci asta, adica unde isi tine copilul picioarele? Cum mai incape cu spatele de directia de mers? Dar cine stie, poate or sa apara si altfel de scaune, habar n-am…”. Intr-adevar nici eu nu imi imaginam cum ar fi posibil, ca lu’ fi’miu cu greu ii mai incapeau picioarele inspre bancheta din spate de pe cand avea vreo 10 luni (atunci l-am lasat tot in scoica, ca urma sa plecam din tara si nu avea rost sa facem upgrade).

Au trecut cateva saptamani de la discutie, cand intr-o zi intamplator dau peste un articol in care era prezentata noua lege. O chestie interesanta aici: uneori legile nu se schimba brusc, ci se adauga legi complementare care in decurs de cativa ani vor elimina legile vechi. Mai precis: in aprilie 2013 a fost aprobata o noua lege referitoare la scaunele auto, in 1 Aprilie 2015 a intrat in vigoare iar in 2018 abia o va inlocui pe cea veche. Legea veche este cea care spunea ca un copil trebuie sa calatoreasca in masina cu spatele la directia de mers daca are sub 9kg. Noua lege spune ca un copil ramane cu spatele la directia de mers pana la varsta de 15 luni.

Am cautat si eu pe net si intr-adevar, se pare ca pozitia cu spatele la directia de mers ofera in cazul unui impact o de 5 (CINCI!) ori mai mare protectie capului, gatului si organelor vitale ale unui copil, decat pozitia cu fata la directia de mers (sursa). Mai mult, suedezii au studiat in amanunt ce se intampla in cazul unui impact si au concluzionat printr-o alta recomandare valabila in Suedia (sursa): copilul sa stea in scaun cu spatele la directia de mers cat mai mult timp, de preferat pana la varsta de 4 ani.

M-am uitat si la filmulete cu testele suedeze, va prezint mai jos unul dintre ele (cazul “impact frontal”):

In Romania inca nu exista (din cate stiu) o astfel de recomandare, insa cand vine vorba de siguranta copilului ma gandesc ca sunt bune si recomandarile din alte tari, gen UK sau Suedia. Si ca sa imi raspund si la intrebarea “Cum incape copilul de pana la 4 ani cu picioarele intr-un scaun cu spatele la directia de mers?”, am gasit cateva poze cu scaunele Axkid, acestea fiind scaune auto care permit copilului sa stea (comod, nu chircit!) cu spatele la directia de mers chiar pana la 6 ani/25kg.

Amy – are 6 ani, 123cm si aproape 25kg.
minikid_axkid
Ea – 4.5 ani intr-un Kidzofix Axkid, El – 2 ani intr-un Minikid Axkid

In plus, aceste scaune sunt acum disponibile in Romania pe site-ul http://axkid.ro/, fiind aduse de o mamica preocupata de siguranta copilului ei.

Pe Maria am cunoscut-o intr-un grup de mamici scuteciste (care folosesc scutece refolosibile pentru copiii lor) si este mandra mamica a unei bebeline de 2 ani, “scutecita si purtata cu drag” cum frumos spune si ea. Acum un an si ceva, Maria a inceput sa se documenteze in cautarea scaunului auto potrivit/perfect. “Dupa o perioada in care am strans informatii de pe diferite grupuri si bloguri in sfarsit ne-am hotarat asupra modelului. Am ales un Minikid si pentru ca n-am putut sa il comandam de la noi ne-a venit ideea sa aducem noi Axkid in Romania”. Mi-a placut mult curajul ei si initiativa si ma bucur ca acum multi copii pot fi si mai in siguranta in masina, cat mai multi ani, si am vrut sa va povestesc si voua.

Sursa imagini oferite de Maria: https://www.facebook.com/RearFacingToddlers/

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *