Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
De “scone” am auzit prima oara la ceva timp dupa ce m-am mutat in UK: e un fel de saleu rotund si gros sau un fel de briosa simpla sau… ceva de genul. Nu stiu daca exista traducere in romana, eu una nu am gasit. Pe wikipedia in descriere se spune ca e un fel de “prajitura sau paine rapida”.
Scone este gustarea pe care o gasesti cam peste tot, la cafenele, la magazinele-rulota de la muzee sau din parcuri, la magazinele mici sau mari. Unele sunt cu cascaval deasupra, altele sunt cu stafide. Noi consumam ocazional, cand ne sabota foamea in deplasari, si lu’ fii’miu au ajuns sa ii placa destul de mult incat sa imi doresc sa le fac eu, acasa, si sa stiu ce pun in ele.
Si uite-asa am cautat o reteta si am adaptat-o pentru noi, adica nu am pus nici sare nici zahar. Si sunt mandra tare ca mi-a iesit ceva foarte bun, in contextul in care ani de zile eu nici nu am avut faina in casa iar astfel de retete erau SF. Rezultatul este in poza de mai jos (am facut poza doar la un scone pentru ca atat mai era in tava cand mi-a picat fisa ca trebuie sa fac poza).
Partea cea mai frumoasa a acestor scones e ca sunt gata in maxim 15 minute (adica vreo 5 minute pregatirea si 10 minute coacerea). Scriu aici si reteta ca sa o am si eu mereu la indemana si poate va este si voua de folos.
Ingrediente:
350g faina cu agent de crestere (sau faina simpla cu praf de copt in raportul 1 lingurita praf de copt la 110g faina)
1 lingurita praf de copt
85g unt, ras pe razatoarea mare
175ml lapte
1 lingurita vanilla extract
suc de lamaie (eu am pus 1/2 din sucul unei jumatati de lamaie)
Cuptorul se incinge la 220C. Faina cu praful de copt si untul se amesteca cu mana pana cand compozitia capata aspect de pesmet. Laptele se incalzeste (atentie, sa nu fie fierbinte!) si se combina cu extractul de vanilie si sucul de lamaie.
In amestecul de faina de face o adancitura si se adauga amestecul de lapte, amestecand repede cu un cutit. Se amesteca apoi cu mana aluatul, se pune pe masa presarata cu faina si se impatureste aluatul de cateva ori. Se intinde o foaie de aproximativ 4cm grosime si se decupeaza 4 cercuri de diametru 5cm. Se reface foaia pana cand se termina tot aluatul (din cantitatile de mai sus mie mi-au iesit fix 8 scones).
Se pus in tava, eventual se ung cu un ou batut sau se presara cascaval pe ele, si se dau 10 minute la cuptor. Se consuma imediat dar se pot si congela si consuma ulterior (se decongeleaza si se pun cateva minute in cuptor sa se incalzeasca).
Ce mi-a placut mult la painicile astea de le-am facut este faptul ca sunt fragede si pufoase si nu sunt nici dulci nici sarate si merg mancate cu gem sau branza sau pasta de masline sau unt de arahide sau unt simplu, si sunt o solutie simpla si rapida pentru mic dejun sau cina sau pentru momentul in care ramanem fara paine in casa si nu vrem/putem sa iesim sa cumparam paine.
Voi cum ati manca aceste scones?