Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Un personaj nelipsit pe timp de noapte de pe strazile londoneze, vulpea este aici la fel de controversata si imparte populatia in doua ca si cainii fara stapan din Romania: unii oameni ii lasa vulpii de mancare seara iar altii nu stiu cum sa o alunge mai cu foc acuzand-o ca le mananca pasarile.
Vulpea londoneza isi face aparitia rar pe timp de zi, dar poate fi vazuta prin parcuri linistite sau pe stradute mai pustii, si in general fuge din calea oamenilor. In timpul noptii insa, prinde curaj si iese la “vanatoare” pe orice strada din perimetrul ei, asta pentru ca vulpile au teritoriul lor si fiecare intrus roscat este gonit de urgenta si se lasa cu schelalaituri, cele mai dese “scandaluri” fiind vara tarziu si toamna cand puii de vulpe nascuti primavara prin martie sunt “scosi in lume” ca sa isi gaseasca propriile teritorii.
Masinile si autobuzele de noapte nu o sperie, stie sa se fereasca de ele. Este de fapt obisnuita cu orasul in sine, nu degeaba i se mai spune si “vulpea urbana”.
Curtile si gunoaiele sunt atractia principala, orice sac de gunoi bine legat poate fi ros si orice lada de gunoi poate fi explorata in cautare de mancare. In urma unei nopti de vanatoare, bucati de gunoaie pot fi vazute dis de dimineata pe strazi, la fel si alte urme biologice de-ale vulpilor.
Vulpea urbana are cam 33,000 de surate in toata tara, dintre care 10,000 in Londra (aproximativ 16/mila patrata – sursa), numere ramase aproximativ constante de prin anii 1980. Autoritatile nu iau masuri impotriva lor pentru ca ele ajuta la prevenirea invaziei de sobolani. Mai mult, vulpile sunt protejate de lege si numarul lor poate fi ajustat prin masuri limitate si clar definite: uciderea unei vulpi nu are niciun sens pentru ca astfel teritoriul vulpii ucise ar ramane nemarcat (vulpile isi marcheaza periodic teritoriul) si o alta vulpe ar cuceri teritoriul ramas vacant, astfel ca solutia de fapt ar fi mutarea vulpii respective intr-o alta zona a teritoriului sau, acest lucru putandu-se realiza cu ajutor specializat din partea expertilor in vulpi (“fox experts”) si de obicei inseamna transformarea zonei in mediu “ostil” care determina vulpea sa se mute.
Acest animal roscat este inteligent si in principiu nu ataca oamenii, dimpotriva, ii este frica de ei. Insa, in 2010 au fost raportate 3 cazuri de copilasi muscati de vulpi (sursa), dar astfel de incidente sunt extrem de rare si exista masuri pentru prevenirea lor (le gasiti in articolul de aici).
Si daca un caine face “ham-ham”, sa stiti ca vulpea urbana face de obicei “yow-wow-wow” si “ack-ack-ackawoo-ack”. Sa nu spuneti ca nu v-am spus!
daca esti sigura ca nu fac ham-ham toata noaptea,poate facem un schimb de animalute (cu niste catelusi foaaarrrrrte simpatici(mamaliga lor!))PA!
sigur nu fac ham-ham, si mai ales, nu fac toata noaptea, nici macar in fiecare noapte, “aiauiauuuuu” le auzi doar daca ai noroc. ar merge un schimb, da’ mi-e ca aici toti cainii ar ajunge la adapost (e unul mare chiar la Battersea) si nu ar mai fi pe strazi nici caini, nici vulpi! :))
Curand o sa descoperiti papagalii din copaci (prin parcuri mai exact), veveritele, lebedele, cerbii din jurul orasului si na, toata fauna pestrita de care va puteti bucura in noul oras.
Pestrita, bine zis! Veverite si lebede si rate am gasit, da’ cerbi si… papagali?! Unde, ca vrem! 😀
UPDATE: Vazut si papagali, chiar in 2 parcuri care’s foarte aproape de noi. Si ce fain canta, si ce verzi sunt!