Inscrierea la GP in UK

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

GP in Regatul Unit este echivalentul medicului de familie din Romania. GP inseamna “General Practitioner”, adica medic generalist. Ca sa ai un medic de familie, adica sa fii inscris la GP, este banal daca esti copil (v-am povestit aici) si este mai complicat putin daca esti adult.

Copilul nu are nevoie de dovada adresei de resedinta pentru ca nimeni nu se asteapta ca un copilas sa primeasca facturi sau extrase bancare pe numele lui. Dar de la un adult au mai multe pretentii.

In primul rand, te poti inscrie la un GP doar din zona in care locuiesti. Si in al doilea rand, te poti inscrie doar daca ai:

  • un act de identitate cu poza – pasaport sau carnet de soferi (cu buletin romanesc nu am incercat, dar banuiesc ca e acceptat fiind in UE)
  • o dovada a adresei de resedinta – extras bancar sau factura de utilitati

La unele banci factura de telefonie mobila nu intra la capitolul “utilitati” dar la GP se accepta. Surprinzator este faptul ca nu se accepta foaia de la JobCenter cu NINo, desi e pe numele tau si e document oficial, si nici facturi emise pe numele sotului, chiar daca sotul vine cu tine, chiar daca declara ca locuiti impreuna, chiar daca… orice! Daca nu ai dovada de adresa pe propriul tau nume, degeaba.

Cum cont bancar personal in UK inca nu am, facturi de utilitati nici atat, a trebuit sa fac altfel dovada adresei. Mai precis cu doua documente.

Primul a fost un act care atesta inregistrarea mea ca si votant la alegerile locale. Ca si membru UE, daca esti rezident in UK, ai drept de vot la alegerile locale si esti obligat sa te inregistrezi pentru vot, altfel riscand o amenda de 1000 GBP. Inregistrarea la vor se poate face prin posta sau online si dupa completarea formularului, primesti acasa documentul care atesta dreptul tau de vot, document care contine numele si adresa ta si este emis de primaria zonei in care locuiesti. Deci un document perfect oficial.

Al doilea act a fost de la Vodafone. In UK poti sa comanzi gratuit o cartela de SIM care ti se livreaza acasa si pe care ulterior o poti folosi incarcand pe ea anumite sume (este o carte pre-paid adica). Evident, cartela iti soseste acasa intr-un plic cu un document atasat pe care sunt scrise numele tau si adresa si este emis de Vodafone. Deci un alt document oarecum oficial, similar unei facturi de utilitati.

Dupa reactia doamnelor de la receptia centrului medical la care am fost sa ma inscriu la GP pot spune ca un act fara celalalt nu ar fi fost de ajuns, impreuna insa au avut greutate. Si cu pasaportul la purtator si formularul de 2 foi completat frumos, cererea mi-a fost acceptata si urmeaza sa fie procesata in aproximativ 1 saptamana (atat spuneau sa dureaza sa introduca datele in sistem). Si cica sa sun sa verific peste vreo 7 zile.

UPDATE: Mi s-a confirmat inscrierea la GP.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

6 thoughts on “Inscrierea la GP in UK

    1. Romania fiind in UE, romanii nu trebuie sa completeze nimic pentru a fi considerati rezidenti in UK. Te refereai cumva la formularul de inscriere la vot?

  1. Buna am o intrebare de unde pot comanda accea cartela de l-a vodafone,am nevoie urgenta de proof adres si am mers l-a GP cu un tenancy agreement ce mi l-a dat proprietarul dar a zis ca nu ma poate inregistra doar cu acel ca imi trebuie o factura de utilitati ceva multumesc

  2. Buna seara, imi poti spune pe ce site te-ai inscris pentru drept la vot in uk? Imi mai trebuie o dovada pt GP. Multumesc anticipat.

  3. Bună ziua. Am fost înregistrat la un GP la mine în oraș și am fost deinregistrat pe motiv ca nu m-am prezentat la 3 programări. Alte GP sunt departe sau nu înregistrează din alte zone.
    Cum ma pot reinscrie la același GP?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *