Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
In Beaconsfield exista un orasel in miniatura, numit Bekonscot Model Village. A fost creat de Roland Callingham prin anii 1920 si intentia a fost de a ii incanta pe Roland si prietenii lui (sursa). Dupa ce a devenit muzeu public, a fost vizitat de peste 14.000.000 de oameni pana in prezent, inclusiv de Regina Elizabeth in ziua in care a implinit 8 ani (sursa).
In weekend am mers la Bekonscot. Si a fost minunat, ne-am simtit ca un Gulliver in tara piticilor.
Locul este superb amenajat si foarte verde si te cucereste de la intrare prin aspectul general si apoi, pe masura ce te plimbi pe alei, prin atentia la detalii si prin povestile “locuitorilor” oraselului.
Traseul este marcat cu sageti pe jos. Pe alocuri sunt garduri mici care sa protejeze exponatele si care s-au dovedit a fi la inaltimea perfecta pentru fii’mea, sa se poata tine de ele ca sa faca pasi.
Printre casute sunt strazi si, bineinteles, sine de tren. Pe care circula trenuri electrice, si toti copiii prezenti erau in alerta, cu ochii dupa ele si cu urechile ciulite sa auda care tren de unde o sa vina, se strigau intre ei “uite, vine pe aici trenul!” sau “haide repede sa-l vezi pe asta!” (in engleza, ca nu am prea auzit alta limba vorbita pe acolo). Fii’miu era si el foarte incantat, evident, si era cu ochii dupa ele: “Pe mine ma intereseaza trenuletele!” mi-a spus cand am incercat sa ii arat niste avioane in miniatura. Sunt tuneluri si sunt gari si sunt poduri pe sub care trec trenurile, iar pe poduri pot sta copiii, alergand dintr-o parte in alta a podului ca sa vada cum ies trenurile de sub pod.
Trenurile sunt comandate de aici:
Casutele si magazinele si locuitorii redau atmosfera si viata din anii 1930. In magazinul de mai jos nu doar scrie ca e magazin de pantofi, ci chiar sunt multe perechi de pantofi in miniatura. Multi si foarte mici.
In centru este amenajat un lac, cu ponton, cu barci, cu far. Si apropos de lac, intr-o alta parte a oraselului este amenajat un lac cu barci care pot fi controlate de la distanta de copii, dintr-un volan si o maneta (costa 1£ si timpul este limitat).
Unul dintre atractiile oraselului este aceasta casa, care ocazional ia foc, adica prin gaura din acoperis iese fum. Focul este stins de pompierii sositi cu doua masini. In dreapta casei se vede si un santier in lucru, se asfalteaza o strada, iar compresorul chiar se misca si parcurgea cativa centimetri fata-spate. Apropos de miscare, sunt multe elemente animate in orasel, printre care caruselul si roata din parcul de distractii, o femeie care sterge geamul intr-o casuta sau barbatul care e cat pe-aci sa cada de pe o scara pentru ca cel care tine scara este neatent o secunda.
Curtile oamenilor sunt si ele frumos amenajate si fiecare are o poveste.
In unele cladiri poti trage cu ochiul pe fereastra sau prin acoperis. Casutele au perdele si draperii la fereastra. Spitalul are un perete de sticla si inauntru se vad pacientii in pat si doctorul cum ii viziteaza. Poza de mai jos am facut-o prin acoperisul unei casute.
Oraselul are poduri pentru trenuri, castele, spital, scoli, terenuri de sport (baschet, polo, fotbal si altele), are o cursa de cai, are aeroport, plaje si camping pentru rulote.
Tot in orasel se gasesc un hotel cu piscina si trambulina.
Pe un rau care traverseaza orasul Bekonscot se poate merge cu canoe, iar pe deasupra “locuitorii” se pot plimba cu telecabina.
Moara de apa era in functiune.
Arheologii sapau de zor.
Arcasii se antrenau.
Fiecare “locuitor” din Bekonscot este atent realizat si plasat in poveste, nimic nu este asezat la intamplare acolo. Sunt povesti la fiecare pas pe care il faci. Si e frumos. Atat de frumos incat, dupa ce am parcurs o data traseul, l-am mai parcurs inca o data. Si fii’miu ar fi vrut sa ne mai plimbam si a treia oara, dar era deja tarziu si petrecusem peste 3 ore acolo. Dar cu siguranta vom reveni, mai ales ca in curand se va deschide un nou “cartier” in orasel, o zona care acum era in lucru.
Multumim, draga Raluca!
Cu mare drag, ma bucur ca a fost de folos articolul 😉