Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Va povesteam acum ceva timp aici ca deja l-am inscris pe fi’miu la gradinita desi nu avea nici 18 luni la acel moment. Asta pentru ca exista liste de asteptare de pana la 1 an jumatate, asa ca daca vrei sa iti dai copilul la gradinita in Londra, ai face bine sa il pui pe cel putin o lista de asteptare (eventual la o gradinita care chiar iti place), si asta din timp.
In UK exista crese, numite “nursery”, si gradinite, numite “pre-school”. In functie de program, acestea pot fi “daycare”, adica cu program prelungit, sau nu. Asadar, exista crese pentru copilasi incepand de pe la 5 luni si merg pana la 3 ani si gradinite incepand de la 3 ani si merg pana la 5 ani. Exista unitati unde copiii merg de la 7 dimineata la 6 seara, la fel cum exista gradinite cu program scurt de 3 ore (de la 9 la 12) sau de 5 ore (de la 9 la 14).
Bineinteles ca in functie de numarul de ore pe care copilul il petrece la cresa/gradinita precum si in functie de varsta lui, programul poate include somn in timpul zilei, mic dejun, gustari si pranz.
Institutiile pre-scolare au liste de inscriere. Pentru adaugarea numelui copilului tau pe unele liste nu te costa nimic, la altele insa trebuie sa platesti o taxa de inscriere care poate sa ajunga si spre 200 GBP.
Taxa de scolarizare difera si ea de la caz la caz si pot ajunge la 30 GBP/zi pentru program 7-12 si la 70 GBP/zi pentru program 7-18.
In UK statul asigura 15 ore de pre-school pe saptamana in mod gratuit, incepand cu varsta de 3 ani (se poate si de la 2 ani in cazuri exceptionale). Orice altceva se plateste de catre parinte, inclusiv cresa de la 5 luni daca vrei sau 2 ore in plus pe zi la gradinita. Cele 15 ore grauite pot fi distribuite oricum: poate copilul sa mearga 8 ore intr-o zi si 7 a doua zi si apoi sa stea acasa, sau poate sa mearga 3 ore/zi timp de 5 zile, sau poate sa mearga doar 3 ore/zi timp de 2 zile pe saptamana: cele 15 ore sunt maximul suportat de stat, dar nu sunt obligatorii.
Pentru a beneficia de orele gratuite, parintii trebuie sa faca dovada platii taxei de consiliu si trebuie ca cresa/gradinita sa primeasca decontari de la stat.
Evident ca institutiile bune sunt cele mai solicitate (apropos, exista site-ul Ofsted unde sunt publicate rezultatele inspectiilor scolare care includ si calificativele acordate creselor/gradinitelor) si copilul tau poate fi al 40-lea pe lista, cu sanse sa intre in colectivitate peste vreo 18-24 luni, dar sunt si institutii unde sunt doar 2 pozitii ocupate pe lista.
Numarul de liste de asteptare pe care te poti inscrie este limitat (din ce stiu) in sensul ca ai acces doar la cele din zona in care locuiesti: cand mergi sa te programezi la o vizionare, esti imediat intrebat unde locuiesti.
Asadar, pentru inscrierea copilului la cresa/gradinita, te apuci cu minim 12-18 luni inainte de luna in care vrei sa inceapa programul sa:
- stabilesti ce iti doresti si cand vrei sa intre copilul in colectivitate
- faci lista cu toate institutiile din zona ta
- citesti cat de multe informatii poti/gasesti despre ele
- triezi lista in urma pasului anterior
- suni/mergi ca sa te programezi la vizionari
- mergi la vizionari cu copilul pentru ca reactia lui (“parerea” lui) chiar conteaza
- triezi iar lista
- inregistrezi copilul la ce a ramas pe lista dupa pasul anterior
Cel mai important pas in tot acest proces mi se pare stabilirea unor criterii legate de ce iti doresti pentru copilul tau si nu cred ca o gradinita este buna pentru toti copiii si alta este proasta pentru toti copiii, ci cred sincer ca trebuie luat in calcul copilul pe care vrei sa-l inscrii si sa iti dai seama lui ce i s-ar potrivi, nu fratelui lui, nu vecinului, nu colegului, nu cunostintei de pe un forum, ci strict copilului in cauza.
De exemplu, in cazul nostru vrem o gradinita, nu cresa, pentru ca fi’miu va merge aproape de 3 ani in colectivitate, sa aiba program scurt si vrem sa fie un mediu fain cu oameni care sa respecte copilul si sa-l trateze ca pe un om cu tot ce inseamna asta (motiv pentru care la o gradinita refuz sa si merg dupa ce am vazut intr-un parc pe educatori cu copiii stransi in jurul lor spunand unuia dintre ei “Stai jos! Acum! Vrei biscuite? Poftim!” si i-a aruncat plictisita si nervoasa biscuitele de la distanta).
Lista in cazul nostru a devenit foarte mica dupa primul criteriu, cel cu “gradinita cu program scurt”: in Londra cred ca majoritatea oamenilor muncesc de dimineata pana seara departe de casa, si atunci au nevoie de gradinite si crese cu program prelungit, cele cu program scurt fiind in minoritate. Dar tot ne-au ramas cateva unitati de vizionat dupa “recolta” din vara cand am reusit sa vedem 2. Si cum scoala a reinceput, inseamna ca este din nou sezonul gradinitelor.
Ieri am mai fost la o gradinita sa programez o vizionare: este vorba despre o Montessori (asa se declara cel putin, ca am inteles – sursa – ca “Montessori” nu e marca inregistrata si deci poti sa folosesti numele asta la orice, oricand, oriunde, fara sa insemne nimic) care este destul de aproape de noi si constuita intr-un colt de parc, multa verdeata, multa liniste, pare faina locatia, raman de vazut interiorul si personalul, desi astazi nu m-a cucerit nimeni de pe acolo. Despre aceasta Montessori am citit si de foarte rau, si de foarte bine, pentru ca evident unor copii li se potriveste si altora nu si de aici si diferentele de pareri si reactii ale parintilor. In fine, o sa vedem ce si cum si va povestesc.
Am mai fost si la o gradinita (deci ar fi de la 3 ani la 5 ani) amenajata in cladirea unei biserici, cu program de la 9 la 12. Personal cald, cu experienta, curte spatioasa, copilasii de pe acolo pareau in regula, parintii pareau multumiti (am nimerit la terminarea programului). Am completat un formular si l-am inscris si acolo pe fi’miu.
Astazi voi merge sa vad o alta unitate, undeva intre un parc si calea ferata, pe care am vazut-o, evident, din tren: are curte mare, cu multe jucarii, si cand e plina de copii chiar iti atrage atentia daca esti in tren si te uiti pe geam. Sa vedem cum o sa se simta fi’miu acolo, ca mereu il iau cu mine pentru ca mi se pare importanta reactia lui si reactia personalului fata de el, si vedem ce mai urmeaza.
PS. In UK cladirile bisericilor pot fi inchiriate pentru dans, sport, loc de joaca pentru copii, gradinite si chiar altor biserici/culte. Asa ca o gradinita in cladirea unei biserici este ceva normal si nu reflecta nimic despre programa scolara.
Buna! Am si eu o intrebare. Sunt in Anglia din 6 decembrie 2015 si locuiesc in stoke on trent. Sunt impreuna cu sotul si fiul nostru in varsta de 9 luni. Intrebarea este, exista posibilitatea sa imi dau copilul la cresa de la aceasta varsta si cum ar trebuii sa procedez. Multumesc
Buna, Patricia, si bun venit in UK! Poti sa il dai la cresa pe cel mic, contra cost. Cauti pe site-ul Ofsted cresele din zona ta si apoi le faci o vizita la cele care te intereseaza. Vei discuta acolo cu personalul despre tot ce vrei sa stii si vei vedea exact si care sunt conditiile.
Am inteles. Iti multumesc frumos pentru informatii.