Inscrierea copilului la GP in Marea Britanie

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

GP este abrevierea de la “general practitioner”, care este echivalentul din Marea Britanie al medicului de familie din Romania. La un GP trebuie sa fie inscris fiecare copil pentru a putea beneficia in mod gratuit de consultatii si tratamente in caz de nevoie.

Pentru a inscrie copilul la GP in Marea Britanie, pasii de urmat sunt foarte simpli si nu conteaza daca parintii sunt sau nu inscrisi la un GP:

  • se cauta institutia medicala din sistemul NHS cea mai apropiata de domiciliul copilului (aici)
  • se merge la receptie in timpul programului de lucru si se solicita inscrierea copilului la GP
  • se completeaza formularele primite de la receptie (sunt vreo 5-6, unul dintre ele este asta)
  • se restituie formularele
  • se asteapta cateva zile inainte de a suna si verifica daca totul este in regula

In teancul de formulare, la final, este o foaie care trebuie completata cu ce vaccinuri a facut copilul, daca a facut. Problema e ca sunt alte prescurtari si sunt alte rapeluri decat in Romania, cum ar fi la vaccinul de 1 an: in Romania se face 1 singura zona la 12 luni pentru ROR, iar in Marea Britanie echivalentul este vaccinul MMR care se face la 12 luni si inca o doza la 15 luni. Cel mai simplu este sa spuneti la receptie ca vaccinurile au fost facute in alta tara si sa dati foaia cu vaccinurile facute, sa se faca o copie dupa ea si sa o puna la dosar. Foaia cu vaccinuri o solicitati in Romania de la medicul de familie si e efectiv o foaie, diferita de carnetul de vaccinari.

Si cam asta e tot. Daca apar probleme, veti fi sunat, dar in general singurele motive pentru care pot refuza inscrierea copilului la GP sunt daca nu locuiti in zona respectivului centru medical sau cabinet de GP sau daca nu mai sunt locuri disponibile pentru noi pacienti [1], altfel, daca totul e in regula, in cateva zile veti avea copilul inscris la GP si apoi veti putea face programari pentru vizite de rutina sau alte probleme. Veti putea face si “emergency appointment”, adica programare de urgenta, si veti fi primit de un GP in 30-60 de minute.

Daca copilul nu e inscris la un GP dar apar situatii de urgenta, puteti merge cu el la A&E, adica la urgenta, si va fi tratat fara probleme chiar daca nu aveti asigurare medicala (inclusiv daca sunteti turist): din ce stiu intre Romania si Marea Britanie exista un acord conform caruia Marea Britanie trebuie sa acorde asistenta medicala oricarui roman.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *