Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
V-am povestit deja despre inventia numita “slow cooker“, cine a avut ideea sa faca asa ajutor in bucatarie are recunostinta mea vesnica! Exploatez slow cookerul la maxim si am inceput sa-l folosesc si la pregatirea micului dejun: e atat de fain sa te trezesti dimineata, sa intri in bucatarie, sa miroasa yuuuummy si micul dejun sa fie gata! Da, stiu, trebuie sa stai putin seara sa pregatesti mancarea, dar merita efortul.
Friganele la slow cooker
- 1/2 paine feliata
- 6 oua
- 1 cana lapte
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingura zahar brun
- 1 lingurita vanilie
Slow cookerul se unge putin cu ulei. Ingredientele de mai sus, cu exceptia painii, se amesteca bine si in acest mix de “scufunda” fiecare felie de paine, dupa care se pune in oala. Ce ramane din compozitie se toarna deasupra, se acopera oala si se seteaza slow cookerul pe LOW timp de 6-8 ore (in functie de vechimea aparatului, dar cam in 7 ore ar trebui sa fie totul gata).
Singurul dubiu la capitolul sanatate e combinatia oua-lapte.
Placinta de mere la slow cooker
- 3/4 cana fulgi de ovaz
- 1/2 cana lapte (eu inlocuiesc cu apa)
- 2 linguri indulcitor (zahar, sirop de artar sau nimic)
- 1 mar mediu, dat pe razatoare
- 1/2 cana suc de mere
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- un strop de sare (eu nu pun)
- 2 cani de apa
Se amesteca toate ingredientele, se pun intr-un vas termorezistent care sa incapa in slow cooker, si se pune vasul in oala magica. Se toarna in oala si apa, cat sa ajunga nivelul apei la mijlocul vasului cu viitoarea placinta. Se acopera si se seteaza slow cookerul pe LOW timp de 6 ore.
Se serveste dimineata cu bucati de mere proaspete si alune sau migdale presarate deasupra. Personal nu pun sare si nici zahar pentru ca mananca si fi’miu din aceasta placinta, dar se poate adauga zahar fara probleme si inainte de a fi mancata placinta.
Cereale la slow cooker – o varianta simpla a placintei de mai sus
- 1 cana fulgi de ovaz
- 1 cana merisoare uscate
- 1 cana smochine uscate
- 4 cani de apa
- 1/2 cana lapte degresat (sau suc de mere, ca sa evitam combinatia lapte-cereale si lapte-fructe)
Se amesteca toate, se pun in slow cooker si se seteaza pe functia LOW timp de 8-9 ore.
Mere umplute la slow cooker
- 1/2 cana apa – se toarna in oala
- 6 mere fara cotor – se aseaza in apa din oala
- 1/2 cana zahar brun
- 2 linguri stafide
- 2 linguri alune/nuci maruntite
- 1 lingurita scortisoara
Ultimele 4 ingrediente se combina si cu amestecul obtinut se umplu merele. Se ung merele cu putin unt si se seteaza slow cookerul pe LOW timp de 6-8 ore.
Orez cu suc de mere sau orez cu lapte la slow cooker
- 1/4 cana unt
- 3 mere mici
- 1 1/2 lingurita scortisoara
- 1/8 lingurita nucsoara
- 1/8 lingurita cuisoare
- 1/4 lingurita sare
- 1 1/2 cana orez
- 1/3 zahar brun
- 4 cani suc de mere (sau lapte, dar atunci nu mai puneti mere daca vrei sa respectati recomandarile de combinare a alimentelor)
Se seteaza slow cookerul pe HIGH si se pune untul la topit pana se spala si taie bucati/felii merele. Se adauga orezul, se amesteca, se adauga si merele si toate celelalte ingrediente, dupa care se seteaza oala pe LOW timp de 6 ore. Dimineata se serveste risotto cu merisoare presarate pe deasupra.
Quiche cu spanac si ciuperci la slow cooker
- 250g-300g spanac congelat – se decongeleaza si se scurge extrem de bine
- 2 cani de ciuperci taiate
- 1/2 cana ardei rosu
- 1 1/2 cana cascaval ras
- 8 oua
- 2 cani lapte
- 2 linguri chives tocate (sau ceapa verde)
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper
- 1/2 cana biscuiti faramitati sau crutoane
In slow cooker se pune foaie de copt unsa cu ulei. Intr-o tigaie se calesc in apa ciupercile si ardeii pana se inmoaie, apoi se adauga spanacul si cascavalul si se amesteca. Intr-un bol se combina ouale cu lapte, chives/ceapa, sare si piper, iar compozitia se toarna peste amestecul de spanac. Se adauga si crutoanele/biscuitii si totul se toarna in slow cooker. Se seteaza pe LOW timp de 4-5 ore (sau pe HIGH timp de 2-2.5 ore).
Cam astea sunt retetele notate de mine pana acum, o parte sunt testate, altele sunt planificate (e greu, ca uneori peste noapte se face pranzul la slow cooker, nu e loc si de mic dejun in aceeasi oala!). Si ca tot veni vorba de mic dejun, voi ce mancati dimineata bun?