Ce crema de protectie solara folosim?

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

De cand mi-am scos cateva alunite (am povestit deja despre experienta mea cu scoaterea alunitelor) am devenit foarte atenta la expunerea pielii la soare. Nu de alta, dar am planuri mari de viitor si nu vreau sa imi stea in cale vreo problema legata de piele sau de orice altceva. Si da, aparent 90% din cazurile de alunite letale sunt provocate de expunerea la raze UV (sursa).

Bun, si deci ce fac mai exact? Cateva lucruri marunte, zic eu.

Port palarie pe cap cat de des pot si in principiu si daca sunt nori. Asta pentru ca aici norii pot disparea la fel de repede pe cat au aparut, dar si pentru ca si prin nori patrund razele solare si ajung la noi.

Incerc, pe cat posibil, sa port pantaloni subtiri si lungi sau fuste lungi si bluze cu maneca lunga, din bumbac sau in. Tot pentru a expune cat mai putina piele la soare.

Cele doua reguli de mai sus le aplic si la copii: amandoi au palarii de soare fara de care nu ies din casa (mai mult, la gradinita la fii’miu vara e regula “no hat, no garden”, adica daca un copil nu are palarie de soare pe cap, nu are voie sa iasa in curte), su pantaloni subtiri si lungi, au bluze sau camasi subtiri, cu maneca lunga, din bumbac sau in.

Eu mai folosesc, indiferent de anotimp, si o crema hidratanta de fata cu filtru UV. Asta pentru ca si iarna e soare care poate afecta starea pielii, mai ales a celei de pe fata.

Dar cum palaria si hainele lungi nu sunt intotdeauna alegerea mea, ca si vestimentatia depinde de starea de spirit sau scopul si durata plecarii de acasa, si cum si copiii uneori mai fac mofturi legate de vestimentatie, apelez la crema de protectie solara pentru ca da, cred in utilitatea unei creme bune in ciuda vocilor care spun ca fix crema (generic!) te imbolnaveste.

ID-100223560

Si aici incepe distractia, ca sunt atatea, dar atatea marci si sortimente incat obosesti doar incercand sa alegi. Asa ca a trebuit sa ma gandesc ce vreau de la o crema in contextul in care urma sa ii cremuiesc si pe cei mici. Si mi-am dat seama ca de fapt e mai simplu decat credeam, pentru ca eu vreau o crema:

  • cu acoperire buna
  • fara substante nocive (nu vreau sa ma feresc de ceva si sa cauzez altceva)
  • la care sa nu faca alergie copiii
  • care sa nu fie un ulei pur de nu-stiu-ce, nu am incredere in ele cand vine vorba de soare si protectie anti-UV

Si m-am dus pe ewg, site-ul pe care verific toxicitatea produselor cosmetice. Am cerut sa imi afiseze lista de produse de protectie solara, le-am sortat dupa scor si le-am luat in ordine de la cele mai putin nocive. Si am verificat pe care din produse le-as putea gasi in UK. Si am facut o lista de vreo 8 produse.

Dupa care am triat iar lista: desi toate aveau scor 1, acesta era media scorurilor ingredientelor din fiecare produs. Si o parte din produse aveau ingrediente cu scor 3, asa ca le-am sters de pe lista. Si am ramas cu vreo 3. Si acum nu mai stiam ce criteriu sa aplic, asa ca am citit listele de ingrediente. Si am vazut ca aceste creme de protectie solara se impart in doua cand vine vorba de componenta activa: sunt cremele cu oxid de zinc si cremele cu oxid de titan.

Ok… si acum ce fac cu informatia asta? Pai, citesc mai departe, tot pe site-ul ewg si anume aici, si aflu ca ambele asigura protectie buna fara a pune in pericol sanatatea, si ca oxidul de zinc ofera o protectie mai buna anti-UVA decat oxidul de titan. Si tot din articolul mentionat am aflat ca se recomanda folosirea unei creme in locul unui spray pentru a reduce riscul inhalarii particulelor de oxid de titan/zinc.

Si am decis: am cumparat o crema cu scor pe EWG de 1, fara niciun ingredient cu scor 3, cu componenta activa oxidul de zinc si SPF 30+. Si ne e bine iar copiii o tolereaza foarte bine.

Sper sa va fie de folos informatiile de aici si sa va ajute sa gasiti crema potrivita.

Imagine: stockimages/freedigitalphotos.net

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *