Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Sarcina este o perioada minunata din viata unei femeii, chiar si atunci cand sarcina e insotita de greturi sau consemnarea la pat. In ciuda oricaror neplaceri, ideea ca in burtica mai bate o inimioara mica este incredibila. Si in sarcina multe dintre noi avem nevoie de un mic arsenal, care sa ne ajute sa ne facem viata mai usoara sau mai suportabila macar sau care uneori sa ne mentina in siguranta cu burtica cu tot.
In speranta ca poate dau o idee viitoarelor/actualelor gravidute, voi prezenta mai jos elementele care m-au ajutat pe mine in sarcina si daca actuale mamici doresc sa completeze lista, sunt binevenite sa o faca.
Centura de siguranta pentru gravide
* in cazul deplasarilor cu masina, indiferent de locul ocupat
Daca pe tine te-ai protejat inainte sa fii gravida, si te gandesti sa-i cumperi bebelusului un scaun de masina, de ce ai renunta la siguranta in masina atunci cand esti gravida? Faptul ca acum esti 2 in 1 inseamna ca esti mai ferita de pericole si accidente sau ca nu mai merita sa fii in siguranta? Nu cred.
Legea in Romania permite femeilor insarcinate sa nu poarte centura de siguranta. Dar tu ca viitoare mamica, iti permiti? Eu as zice ca nu: se estimeaza ca intre 300 si 1000 de sarcini se pierd in fiecare an in accidentele auto. Lipsa centurii dar si intrebuintarea incorecta a acesteia (peste burta de exemplu) contribuie la aceste numere.
Personal, trecuta fiind prin 2 accidente de masina, mi-a fost frica sa urc in masina fara centura in perioada sarcinii, mai mult pentru bebe decat pentru mine. Si cand burta creste, da, este mai mult decat incomoda centura si iti vine sa renunti la ea. Dar in cazul unui impact, forta este mult prea mare pentru bebelus daca nu porti centura sau o porti gresit, si s-ar putea ca tu sa supravietuiesti dar cel mic sa nu faca fata impactului. Si din pacate ce ti se intampla in trafic nu depinde exclusiv de tine, ci si de ceilalti si de elemente neprevazute cum ar fi un caine care sare in fata masinii sau un carosabil ud.
Asa ca poarta centura si in sarcina.
Exista niste adaptoare pentru centura, sub forma unor pernite mici pe care te asezi si care prind cu o banda partea orizontala a centurii (care vine peste burta) si o trag in jos, astfel incat partea orizontala a centurii vine sub burta, in zona pelvisului, adica asa:
Astfel, reusiti sa purtati si centura si sa protejati si bebelusul pentru ca in cazul unui accident sau chiar a unei frane bruste, centura nu va presa pe burtica si nici burtica nu va fi propulsata in bordul masinii.
Intr-adevar, e un accesoriu pe care o sa-l purtati maxim 7-8 luni, dar daca exista cea mai mica sansa ca centura asta sa faca diferenta la un moment dat, consider ca e un accesoriu absolut obligatoriu in cazul in care va deplasati cu masina, in care merita investit si care se poate folosi si la urmatoarea sarcina sau se poate imprumuta unei alte mamici.
Centura pentru sarcina
Exista centuri de sustinere a sarcinii, care se folosesc ca un brau si care preiau din greutatea burticii. Am avut o tentativa de a folosi o astfel de centura, insa cand mi-am intrebat medicul ce parere are, mi-a spus “asteapta sa vedem unde e fixata sarcina, ca daca e pe peretele anterior, nu e bine sa porti centura”. Cand am aflat unde e fixat bebe, nu a mai contat pentru ca deja eram consemnata la pat. Dar ca idee, centura poate ajuta gravidutele active sa duca mai usor sarcina, cu conditia sa primiti unda verde de la medic.
Perna pentru gravide
O foarte faina inventie aceasta perna! Am avut o perna 3 in 1, care ulterior se transforma in perna de alaptat si perna pentru bebelus, dar personal am folosit-o doar in perioada sarcinii. Cel mai mult mi-a placut ca era conceputa atfel incat sa nu ma prea lase sa ma intorc in somn pe spate (pozitie nefavorabila bebelusului si spatelui mamei) si incuraja dormitul pe partea stanga: aceasta pozitie creste cantitatea de sange si nutrienti care ajunge la placenta si la bebelus.
Perna asta mai facea ceva fain: ma ajuta sa tin picioarele indoite si la distanta unul de celalalt, adica dormeam cu o parte din perna intre genunchi, singura pozitie pentru un somn decent in ultimele luni de sarcina.
Perna pentru picioare
Da, in sarcina se umfla picioarele. Si obosesc. Si dor. Si le strang pantofii. Si daca mai ai si risc crescut de tromboza sau suferi de trombofilie, deja perna asta e un “must have”: e o perna mai solida, care are forma de triunghi (privita dintr-o parte) si pe care iti sprijini picioarele comod la un nivel mai ridicat fata de nivelul inimii. Din pacate, perna asta e utila pana prin luna a 5-a, cand inca poti sta pe spate ocazional.
Toate articolele de mai sus pot fi imprumutate sau cumparate second-hand, nu e musai sa fie noi.
Voi ce articole ati include in arsenalul unei gravidute?