Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Alaptarea in public este un subiect controversat. Inca nu inteleg de ce hranirea unui copil cu laptele matern ar trebui sa se petreaca exclusiv in spatii private dupa unele pareri, insa ma bucur ca exista campanii de constientizare a importantei alaptarii si a naturaletii gestului. Revenind insa la ideea acestui post.
Am fost de curand in vizita la Muzeul National din Londra (“The National Gallery”). Peretii, ticsiti cu picturi, eu cu copilul in brate, la arta nu ma pricep prea bine, asadar si prin urmare vizita a fost mai scurta decat ar fi meritat. Insa timpul a fost suficient incat sa remarc, chiar in primele sali, tablouri din anii 1500-1550, care infatisau mame care isi alaptau in public copilasii, precum taboul de mai jos.
Pictura dateaza din 1515-1520, este a lui Joos van Cleve si se numeste “The Holy Family” (gasiti pictura aici), asta pentru ca baietelul ar fi Isus iar femeia care il alapteaza ar fi mama sa. Dar detaliul care se remarca este copilul (atentie, NU bebelus! interesant, nu?) care este alaptat in prezenta altcuiva: a barbatului din spate si a pictorului. Asadar, alaptat in public, care public este foarte numeros cand vine vorba de un tablou.
Si ma uitam eu la pictura, si ma intrebam: cand si de ce ne-am indepartat atat de mult de umanitate si de natura? Cum de in anul 1525 alaptarea in public era un eveniment atat de frumos si admirat incat sa fie surprins in picturi remarcabile, iar in 2014 acelasi gest sa fie desconsiderat si criticat (asta ca sa ma exprim frumos)? Ce s-a intamplat?