Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Atat este perioada activa la un bebelus. Conform cartii scrise de Dr. Polly Moore cel putin.

Cand am vazut titlul intr-o librarie online, am citit despre ideea carti si am spus ca o sa testez cateva zile si daca are dreptate, o sa cumpar si cartea. Ce spunea Dr. Moore este ca bebelusii, dupa ce se trezesc, sunt activi circa 90 de minute, dupa care fac iar nani, si ca pe masura ce cresc, perioadele de activitate se maresc si devin multiplii de 90 de minute.

Eram in perioada in care bebe incepuse sa fie mai activ si sa doarma mai putin (avea in jur de vreo 3 luni), si noua ni se parea ca incepe sa isi manifeste ceea ce noi numeam atunci “plictiseala”: cam la o ora si ceva de la trezire devenea mai marait si chiar plangea. Noi eram convinsi ca bebe face asa de plictiseala, ca doar ce se trezise de vreo ora si ceva, cum putea sa-i fie iar somn?! Si incercam sa-l distram si functiona in sensul ca bebe nu mai maraia, ca doar ii distrageam atentia si nu mai era plictisit. Mare greseala, pentru ca bietul copil era de fapt obosit si noi il stimulam si mai mult (era si intr-un moment in care bebe isi schimba manifestarile de somn sau foame si era si puseul de crestere).

In fine, ne-am propus sa testam teoria: chiar sa vrea bebe nani la fiecare 90 de minute? Ei bine, da! La circa 90 de minute de cand se trezea, bebe vroia sa doarma. Si cam asa au functionat lucrurile cateva luni. Cel mai frustrant era cred pentru bunici, cand veneau sau mergeam noi in vizita, ca abia se trezea bebe, manca, il schimbam, si se jucau juma’ de ora ca apoi iar somnic. Si nu apucau sa se bucure de prezenta noastra pe cat si-ar fi dorit, ca bebe facea nani des.

Dupa cateva saptamani de experimentat si confirmat teoria, am cumparat si cartea. Si e faina, explica mai bine ideea de 90 de minute, povesteste si despre cat si cum au nevoie sa doarma bebelusii intre 0-6 luni si dupa 6 luni, raspunde si la multe intrebari, da si sfaturi si prezinta si un grafic fain cu cat somn necesita bebelusii in functie de varsta, prezinta rezultate ale unor studii medicale, vorbeste despre suprastimulare si despre oboseala cronica a copilasilor si despre cum se poate rezolva.

Un alt lucru interesant pe care l-am aflat din carte este faptul ca daca “ratezi” cele 90 de minute (sau multiplii de 90), bebelusul intra intr-un nou ciclu de activitate fiind insa deja foarte obosit si greu spre imposibil de adormit. Si daca bebelusul este obosit si nu este adormit ci stimulat, se elibereaza in corp adrenalina care il face mai activ si il impiedica sa adoarma: asa ca faptul ca noi il stimulam cand el maraia de somn era despre de contraproductiv.

Tot citind cartea am inteles si de ce plang bebelusii uneori cand se trezesc: vor sa mai doarma! Adica li se incheie un ciclu de somn, se trezesc, dar cer sa fie readormiti pentru ca inca nu stiu/pot sa readoarma singuri. Stiu ca era intrigant plansul la trezire si mai multe mamici spuneau ca patesc la fel.

Bine, sunt si idei cu care nu sunt de acord, asa cum se intampla de multe ori, nu poti fi intotdeauna de acord 100% cu tot ce spune un om: in carte parintii sunt indemnati sa obisnuiasca copilul sa adoarma singur prin metodele de plans controlat. Eu cred ca bebelusul care plange are nevoie de parinte pentru a se linisti, pentru a se simti in siguranta si a se relaxa si pentru a intra in starea de somn, are incredere ca parintele il poate ajuta sa adoarma. Si noi, ca adulti, avem zile in care nu reusim sa adormim din diferite cauze, indiferent cat de obositi suntem. La fel si bebelusii, mai ales ca pentru ei starile de fericire, tristete sau oboseala sunt lucruri noi si nu stiu inca sa le gestioneze. Si au nevoie de parinti. Pe site-ul Dr. Sears am citit un articol interesant despre acest subiect si in el se mentiona inclusiv faptul ca prin metoda de plans controlat sau “lasa-l singur sa planga pana adoarme” bebelusul isi pierde increderea in cei care au grija de el.

Tot in carte mamele care alapteaza sunt sfatuite sa nu-si adoarma seara bebelusii la san si pana sa o citesc pe Aletha Solter nu eram de acord cu acest sfat. De ce? Pentru ca laptele de seara contine triptofan, amino-acid care induce somnul si care relaxeaza bebelusul si il ajuta sa aiba un somn linistit si odihnitor. Si in timpul noptii, alaptarea este benefica bebelusului, pentru ca laptele de peste noapte contine serotonina, hormon vital pentru functionarea si dezvoltarea creierasului copilului. Acum insa sunt mai atenta la acest aspect si incerc sa am grija ca alaptatul sa nu devina tipar de control.

Inca ceva mai spun si va las sa cititi doua articole faine: cele 90 de minute sunt in general valabile, insa pentru ca bebelusii sunt unici in felul lor, trebuie urmarit fiecare bebelus si descoperit daca ciclul de activitate este de 90 de minute, sau 83, sau poate 98. Acordati atentie acestui aspect pentru ca merita, veti avea un bebelus mai odihnit si mai fericit.

Si acum, articolele promise: despre triptofan si serotonina din laptele de seara puteti citi aici, si articolul mentionat al lui Dr. Sears il puteti citi aici. Si daca vreti sa luati cartea, ea se numeste “Programul de 90 de minute de somn pentru bebeluşi. Urmaţi ciclul natural de odihnă al copiilor” si site-ul lui Polly Moore este PollyMoore.com. Si daca tot faceti cumparaturi, puneti in cos si cartea Alethei Solter.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *