Reducand consumul de alimente nesanatoase

Am pofte alimentare. Da, as putea da vina pe sarcina, dar ea chiar nu are vreo vina, este o sarcina minunata. Pofte am de cand ma stiu, si chiar daca stiu ca un aliment este nesanatos ma abtin cu greu, iar daca cineva mananca ceva mai ales cu pofta, trebuie musai sa gust, macar putin, “de pofta”, vorba aia.

Si la mine, ca la toti oamenii cred, oboseala amplifica poftele, in special pe cele de alimente nesanatoase cum sunt biscuitii (da, cei cu multa faina si zahar), prajiturile sau inghetata. Am decis insa acum ceva vreme sa am mai multa grija de sanatatea mea si ulterior si de sanatatea familiei, asa ca incerc sa am grija ce alegeri fac la cumparaturi si cand vine vorba de gatit. Si stiu ca am atins un echilibru care se reflecta in starea noastra de sanatate.

Cu toate astea, poftele nu m-am abandonat. Si imi place sa nu imi refuz poftele, ca nu cred ca frustrarea ma ajuta in vreun fel. Insa am gasit recent un ac de cojocul lor, mai precis o regula foarte simpla:

Pentru fiecare aliment nesanatos de care imi e pofta si pe care il mananc (atentie: in cantitati mici!), mananc fructe proaspete, echivalentul unui mar.

Adica, daca mi se face pofta de biscuiti digestivi, imi permit sa mananc 2-3 si apoi mananc un mar. Daca rontai un baton de susan, mananc apoi un castron mic de afine. Daca am poftit o prajitura, mananc maxim jumatate din ea (ca o impart cu jumatatea mea, evident) si apoi repede o jumatate de pepene galben sau o portocala. Si tot asa.

De ce echivalentul unui mar si nu mai mult sau mai putin? A fost o decizie “dupa ochi”, adica atat mi s-a parut mie ca ar intra in actualul meu stomac dupa 2 biscuiti de exemplu. Este o cantitate orientativa, nimic batut in cuie.

Rezultatul dupa 2 saptamani de la “implementarea” acestei reguli? Mananc mai multe fructe, asta e clar, insa a scazut numarul “traznailor” consumate, pentru ca daca mananc 2 biscuiti si un mar, nu mai pot sa mananc iar biscuiti ca nu mai e loc in stomac. Si uite-asa, fara frustrari si cu un aport suplimentar de vitamine am reusit sa reduc numarul de alimente nesanatoase (numar oricum foarte mic in ultimii ani).

Ce am remarcat foarte interesant insa este faptul ca pe masura ce consum mai multe fructe, mi-e din ce in ce mai putin pofta de “traznai”, si mi se intampla sa am senzatia ca mi-e pofta de biscuiti de exemplu, sa merg la bucatarie, si cand sa iau un biscuite sa il rontai, sa il pun la loc si sa-mi iau direct marul care ar fi urmat dupa. Asa ca ma astept ca in curand sa renunt de tot la diferite alimente mai putin sanatoase.

Ah, si inca ceva: prajituri nu fac inca, dar am inceput sa fac placinta pentru cand mi-e pofta de prajitura (m-am laudat deja aici), si am inceput sa fac si inghetata cu fi’miu, care e foarte mandru de rezultat si mananca si el cu mare pofta. Reteta de inghetata de casa o scriu aici rapid, ca e simpla:

  • 100g iaurt grecesc
  • 2 linguri miere sau 1 banana
  • 100g fructe (zmeura sau mango de exemplu)
  • dat totul prin blender, apoi in forma si la congelator.

Acum, ca v-am povestit de trucurile mele spre o alimentatie mai sanatoasa, astept sa-mi povestiti si voi in comentarii trucurile voastre!

8 Responses to Reducand consumul de alimente nesanatoase

  1. My :P says:

    Mananc doar peste, nimic altceva de origine animala. Nici urma de zahar, Stevie Rebeudiana scrie pe mine :), miere doar daca ma apuca vreo tuse – si-o combin cu scortisoara. Alimentatie alcalina, apoi hidrica, apoi o Oshawa. Nu carbohidrati, ultima escapada in domeniul Carbohidratilor s-a lasat cu un colacel pe burtica.
    Nu alimente cu indice glicemic mare :D, si cred ca pot sa-ti vorbesc vreo cateva ore pe subiect 😉

    • Raluca says:

      L-ai citit pe Andrew Weil? Ca stiu ca el a scris despre alimentatia alcalina si ma batea gandul sa cumpar una din cartile lui… Si cu mierea ce ai? :))

    • Diana says:

      Dar carbohidrati inseamna inclusiv fructe, legume, cereale integrale, din cate stiu eu.

      • Raluca says:

        Si eu stiu la fel, ca si zaharul e tot carbohidrat, dar cred ca de multe ori se foloseste carbohidrat cu sensul de “cereale”…

    • Diana says:

      Iar depsre alimentatia alcalina am tot citit si eu, inclusiv pediatra noastra este fan al acesteia. Eu insa nu prea rezonez cu aceasta teorie…

      • Raluca says:

        Eu stiu ca idee care ar fi principiul de baza, dar nu am studiat deloc problema, de-asta ma gandeam la o cartea de-a lui Weil, ca stiu ca el e unul dintre promotorii acestui stil de alimentatie. Tu din ce punct de vedere nu rezonezi cu ideea?

  2. Diana says:

    Bravo, tineti-o tot asa 🙂
    Iti pot da si eu o idee de inghetata f sanatoasa pe care am nascocit-o incercand sa ocolim lactatele (fiica-mea nu le tolereaza prea bine): 2-3 avocado bine copti + fructe la alegere + miere. Avocado ii da textura cremoasa si este foarte hranitor 🙂

    • Raluca says:

      Nah ca m-ai facut curioasa! Cu iaurt intr-adevar iese o idee cu cristale de gheata. O sa incerc cu avocado, ca vedem cum iese 😉 Multam de pont!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *