Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Stilul de alimentatie vegetarian cred ca mi s-ar potrivi manusa daca as insista suficient sa devin vegetariana. Pana una alta, inca gatesc, mai rar decat si-ar dori sotul, carne de pui, curcan si somon salbatic, oua eco si ocazional lactate, toate din surse cat mai bune si mai curate Si da, am si un sot omnivor care ma saboteaza si pe care sa dau vina ca nu’s eu vegetariana.
Discutie in bucatarie acum cateva zile, dupa ce am gatit cateva ore:
– Ce avem de mancare?
– Supa de legume si mancarea asta de naut cu conopida.
– Care din ele are carne?
– Niciuna.
– Ah, deci nu avem de mancare.
Ati prins cred ideea cu cine stau in batatura.
Noroc (al lui sau al meu, nu stiu exact) ca vegetarianismul il vad momentan strict ca pe un stil de alimentatie care mi s-ar potrivi mie, nu ca pe ceva obligatoriu tuturor: stiu argumentele pro vegetarianism de genul “dintii si intestinele nu sunf compatibile cu consumul de carne”, dar nu’s convinsa ca sunt compatibile cu consumul exclusiv de legume, ca nici patru stomacuri ca vaca nu avem, asa ca as zice ca omul e omnivor. Revenind insa.
Citeam ieri o carte in care era adus, ca si argument pro vegetarianism, un citat al lui Harvey Diamond care vroia sa demonstreze cumva faptul ca omul este vegetarian din nastere:
“Pune un bebelus in patut cu un mar si un iepure. Daca mananca iepurele si se joaca cu marul, o sa-ti cumpar o masina noua.” (“You put a baby in a crib with an apple and a rabbit. If it eats the rabbit and plays with the apple, I’ll buy you a new car.”)
Ii zic citatul sotului, iar el raspunde, omnivor cum vi l-am prezentat:
– Pai cum sa manance copilul iepurele crud? Normal ca mananca marul!!!
Hm… Deci tu zici ca bebelusul nu mananca iepurele nu pentru ca e vegetarian din nastere, ci pentru ca nu-l poate manca crud! Si am dedus ca e vorba de un iepure viu pentru ca exprimarea e “daca mananca iepurele si se joaca cu marul”, deci Harvey se asteapta ca bebelusul sa se joace cu iepurele, deci animalutul e in viata, nu e gatit.
Nu este prima oara cand aud acest citat si l-am auzit mereu in discutii ca si argument al faptului ca omul e facut sa NU manance alimente de origine animala. Oricat sustin vegetarianismul, imi place sa il sustin cu argumente logice si stiu ca exemplul cu iepurele si marul este o eroare de logica, habar nu am cum se cheama, am cautat-o pe wikipedia aici dar sunt atatea sortimente incat mi-am prins urechile. Cine stie ce eroare e asta, spuneti-mi si mie!
Intre timp, voi ce-ati manca, iepurele sau marul?
sofism se numeste chiar daca nu are constructia unui sofism porneste de la o prem isa care in aparenta e reala dar in realitate e falsa
Cred ca eroarea este “false analogy” ( http://en.wikipedia.org/wiki/False_analogy ).
Si in vorba cuiva – pune copilu’ in patut cu un hamburger (gatit) si un ananas (intreg). Daca mananca ananasul si se joaca cu hamburgerul, iti cumpar o masina! 🙂
Fain noul citat, m-a binedispus :)) Pot sa te citez, pe viitor? Ca o sa mai scriu pe tema asta 😀
Multam si de link, am citit si eu acum articolul (si am aflat astfel si de http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law).
Poti sa ma citezi oricand, ca oricum nu imi apartine citatul 🙂
L-am furat si eu de aici:
http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=586478
(interesting read, dar al naibii de lung 🙂 )
Tot in link-ul dat de mine mai sus ai niste argumente foarte interesante (cu tot cu citatiile corespunzatoare) pentru “suntem omnivori, chiar daca unora nu le place sa recunoasca asta” 🙂
Eu as manca marul, ca iepurele e prea simpatic. Dar daca ma pui sa aleg intre mar si friptura, aleg friptura:)
Cat despre erori logice, argumentul cu iepurele comite mai multe: o eroare de ambiguitate, pe care ai discutat-o: “iepure” e ambiguu intre “pet” si iepure gatit. Alta eroare e apel la sentimente: nu degeaba e dat iepurele drept exemplu, in loc de porc!
Mancarea preferata a fiica-mii, de cand avea 6 luni, e friptura de purcel sau de vacuta 🙂
La apel la sentimente nu ma gandisem, intr-adevar, iepurasul e mult mai dragalas decat un porc :)) Si sa stii ca desi am citit cum ca bebelusii fug de carne pentru ca “se nasc vegetarieni”, eu pana acum am intalnit doar bebelusi care devoreaza carnea! Ca si fi’miu, daca are pe masa carne si legume, se infige instant in carne 🙂
Si Teodora tot cu ciolanul in mana ar sta!
Si Radu cum e, tot fan carne? 🙂 Toti copilasii pe care ii stiu in jur de 1 an (si sunt vreo 7), daca au pe masa carne si o leguma, ale carnea 😉
Same here, si a mea tot la carne trage inca de la varste fragede, clar alimentul ei preferat…
A, si apropo de convins sotul sa treaca la o alimentatie mai fara carne: al meu pare mult mai convins dupa ce a auzit si un doctor(pediatra noastra) pledand pro vegetarianism 🙂
Eheheheeee, nici in vis nu indraznesc sa sper ca as putea sa-mi conving sotul sa renunte la carne! :)) Dar nu pot sa ma plang, e dispus sa incerce tot ce gatesc in zilele fara carne (chiar daca uneori isi face el separat ceva cu carne apoi). Si am remarcat ceva interesant la fi’miu, de vreo saptamana incoace: daca mananca ou dimineata, nu mai vrea carne la pranz, daca nu mananca ou dimineata, haleste carnea la pranz! Recunosc ca pana acum nici nu i-am dat ou si carne in aceeasi zi, ca poate el asa ar fi facut mai demult, nu de o saptamana incoace…