Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Vorbeam zilele trecute cu o mamica despre frica pe care unii copilasi o au, la varsta de doi ani, fata de clovni. Si mi-am amintit ca doar ce citisem in “Viata emotionala a copilului mic” de Alicia Lieberman (am mai mentionat cartea asta aici) despre frica de masti in general. Dupa discutie am cautat in carte si am gasit pasajul respectiv si m-am gandit ca ar putea fi de folos si altor parinti. Asa ca l-am tradus aici (exemplarul pe care il am eu din carte este in engleza).
“La 22 de luni, Jessica fusese muscata de fata de un copil si a avut buza umflata cateva zile dupa incident. In timpul acestei perioade, in mod repetat ea mergea la oglinda si se uita ingrijorata la ea insasi, repetand incet: ‘Jessica?’. Parea ca se intreaba daca a ramas tot ea in ciuda schimbarii aspectului fizic.”
“S-a observat ca copiii mici devin de asemenea anxiosi cand parintii lor poarta masti, chiar daca copiii si-au vazut parintii punandu-si mastile. Rezultatul vizual imediat al schimbarii este atat de coningator incat depaseste capacitatea in curs de dezvoltare a copilului de a identifica continuitatea interna in ciuda diferentelor/schimbarilor aparute in aspectul exterior. Acesta este motivul pentru care sarbatoarea de Halloween poate deveni foarte stresanta si chiar inspaimantatoare pentru cei mici: oamenii din jurul lor isi schimba radical aspectul fizic pe care il au in viata de zi cu zi.”
“Dupa varsta de 2 ani, copiii mici devin mai siguri pe ei si mai increzatori cand se privesc in oglinda. Acum, daca le este trasata pe fata o dunga cu un ruj, s-ar putea sa caute un servetel sa se stearga sau sa caute rujul ca sa se mai dea cu el. Cu toate astea, oglinzile care distorsioneaza pot totusi speria. Copiii inca isi dezolta simtul si imaginea despre cum arata in oglinda, si orice schimbare dramatica este interpretata ca si schimbari in ei. Nu isi dau seama ca oglinda le poate juca feste.”
Revenind si la frica specifica de clovni, imi amintesc ca este dat acest exemplu in cartea “Retete de jocuri” a lui Laurence Cohen, autorul discutand de data aceasta nu despre cauze, ci despre ce pot face parintii pentru a-i ajuta pe cei mici. Pasajul respectiv nu l-am gasit, cartea am citit-o mai demult, asa ca ramane sa cititi cartea in cazul in care va confruntati cu acest tip de frica al copilului. Sper insa sa ajute si informatiile de mai sus.