Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
Cand ai un singur copil si decizi sa mai faci unul, iti trec multe ganduri prin cap si unele dintre ele nu iti dau pace nici dupa ce ramai insarcinata si nasti: cum o sa ma impart la doi, oare o sa il iubesc si pe al doilea la fel de mult, daca nu o sa se inteleaga intre ei, cum o sa fac fata, si asa mai departe.
Unul dintre gandurile des intalnite este “o sa ii dau copilului lumea peste cap”. Unii parinti decid sa nu mai faca inca un copil, desi initial iti doreau 2 sau poate 3 copii, tocmai din cauza acestui gand.
Am avut si eu gandul asta. Ma uitam la fii’miu si la universul lui si la cat de bine ii era si ce fericit era. La ce legatura avea cu noi si la ce timp petreceam in trei. Si ma gandeam ca totul se va schimba. Lumea asa cum o stia el se va schimba: va trebui sa ii imparta pe mami si pe tati, care vor trebui sa isi imparta timpul si atentia, va simti gelozia, va avea in casa la inceput o mogaldeata care cere atentie dar cu care nu se poate juca si va avea parte de certuri pe jucarii.
Si apoi m-am mai gandit…
Oare dupa ce mami sta acasa cu copilul cateva luni dupa nastere (fie ele 11 luni sau 24 de luni sau cate or fi) si apoi reia serviciul, nu e data lumea celui mic peste cap? Adica, obisnuit sa stea mami acasa cu el tot timpul, copilul se trezeste ca mami pleaca si lipseste 6-8-10 ore pe zi, si el sta cu altcineva? Si deci mami nu mai are acelasi timp pentru el? Si nu mai e mereu acolo langa el, sa se joace cu el, sa iasa in parc cu el, sa ii citeasca? Mie mi se pare ca lumea lui, asa cum o stia pana in acel moment, e data complet peste cap.
Si oare cand copilul incepe gradinita, nu e tot o schimbare foarte mare? Obisnuit cu parintii si poate bunici sau bone, acum trebuie sa cunoasca adulti noi si sa interactioneze cu copiii, si asta in fiecare zi. Si fara a-i avea in preajma pe mami sau pe tati, ci pe cont propriu. Mie mi se pare o schimbare mare in viata unui copil de 2-3 ani.
Dar cum e cu emigrarea intr-o alta tara sau alt oras? Nascut si crescut intr-un anumit loc, obisnuit cu o anumita casa, cu imprejurimile, cu oamenii de acolo, cu limba vorbita acolo, domiciliul copilului i se schimba complet. Familia se muta poate intr-o alta tara unde se vorbeste o alta limba decat cea pe care copilul a invatat-o, departe de familie si prieteni, intr-o casa care arata complet diferit de cea in care a crescut pana atunci, o casa in care nu isi poate aduce decat cateva din jucariile lui pentru ca nu au loc toate in bagaje. Lumea, asa cum o stia el pana atunci, se schimba complet.
Viata fiecarui om e un sir de schimbari, unele mici si altele mai mari. Am dat mai sus exemple de schimbari mari ce pot aparea in viata unui copil. Sunt schimbari in rau? Sau schimbari de evitat? Ma indoiesc. As putea spune ca unele din aceste schimbari majore se pot dovedi benefice copilului. Da, fiecare schimbare presupune un efort la inceput, insa asta nu inseamna ca renuntam la schimbari si ca ne traim viata intr-o stare comoda si constanta.
Revenind la schimbarea care are loc cand un copil devine frate/sora mai mare, si ea, ca toate schimbarile, are parti bune si parti grele, insa copilul se adapteaza, cum o face la toate schimbarile. Mai usor sau mai greu, mai repede sau mai incet, se adapteaza. Si da, viata i se schimba, dar asta nu inseamna ca in rau. Ca si in cazul tuturor schimbarilor, depinde de parinti ca celui mic sa ii fie cat mai bine. Si sa intre in colectivitate, sa aiba un frate sau o sora sau sa traiasca intr-un loc mai fain, din punctul meu de vedere sunt, per ansamblu, schimbari benefice dezvoltarii unui copil.
Cand am privit asa lucrurile, mi-am dat seama ca nu e nicio tragedie ca ii dau lu’ fii’miu “lumea peste cap”, ci ca lumea lui va fi pur si simplu altfel. Si cand ma uit acum la ei doi si la cum e el cu sor’sa, la cat de frumos cresc impreuna si la cate a invatat de cand a devenit frate mai mare, ma bucur ca i-am dat “lumea peste cap”. E norocos sa aiba o sora. Si ea e norocoasa sa il aiba frate pe el.
Imagine: David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net