Doua intrebari care te ajuta sa economisesti

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Sa stii sa economisesti, sa poti sa pui bani de-o parte, sa reusesti sa nu cheltui tot ce ai sau chiar mai mult decat ai, sunt lucruri care cred ca se invata. Nu cred ca cineva le face din instinct, in mod natural. Cine reuseste, o face pentru ca si-a propus sa reuseasca. Sau pentru ca i-a ajuns cutitul la os :))

ID-100272283

In lecturile mele intamplatoare despre parenting si fericire si in cele mai specifice ale sotului despre investitii, am dat peste 2 intrebari care pun lucrurile, in speta cheltuielile, intr-o noua lumina. Care lumina contribuie la succesul eforturilor de a economisi. Una dintre ele necesita imaginatie despre o lume usor apocaliptica, cealalta e usor mai practica. Le iau pe rand.

Daca as fi ultimul om in viata de pe planeta, as mai cumpara acest lucru?

Intrebarea am gasit-o in cartea lui Darren Brown, “Happy” (pag. 61), si este de fapt o intrebare pusa de William B. Irvine, profesor de filozofie la Dallas University, autor al cartii “On desire – Why we want what we want”.

Sensul intrebarii este urmatorul: presupunand ca te trezesti intr-o dimineata si tot mediul inconjurator este exact asa cum il stii, cu exceptia oamenilor. Acestia au disparut. Toti. Esti ultimul om ramas in viata, iar totul in jurul tau este exact ca ieri. Imagineaza-ti acest scenariu chiar inainte de a scoate banii/cardul din portofel si intreaba-te: daca oamenii din jur ar disparea, as mai cumpara lucrul pe care urmeaza sa dau acum banii?

De multi ori, oamenii cumpara lucruri pentru a le arata altora ca “s-au ajuns”, ca au putere financiara: “Sa vada vecinul ca eu imi permit”. Alteori pentru a starni invidie in cei din jur: “Sa se oftice vecina ca eu am si ea nu are”. Alteori pentru a incerca sa fie la acelasi nivel cu cei pe care ii invidiaza: “Da’ ce, ala si-a luat si eu sa n-am?”.

Daca insa am decide ce sa cumparam facand abstractie de toti oamenii din jurul nostru… Cate din lucrurile pe care le-am cumparat, le-am mai cumpara? Daca nimeni nu ne-ar vedea vreodata plasma cu diametru cat tot peretele, am mai cumpara-o? Daca nimeni nu ne-ar vedea vreodata super masina cu 4 tevi de esapament parcata pe alee, am mai cumpara-o? Daca nimeni nu va vedea vreodata obiectul pe care esti pe cale sa il achizitionezi, l-ai mai cumpara?

Daca raspunsul este in continuare “Da”, este posibil sa cumperi ceva de care chiar ai nevoie. Dar de foarte multe ori, s-ar putea ca raspunsul sa fie “Nu”. Si atunci e bine sa bagi banii/cardul inapoi in portofel.

Cand eram mica, bunicul meu mi-a povestit o anecdota despre un barbat care vroia sa economiseasca si nu stia cum. Si avea 2 buzunare la pantaloni. Si atunci s-a gandit omul asa: tine toti banii in buzunarul stang, si cand vrea sa cheltuie bani pe ceva de care nu are absoluta nevoie, ia din buzunarul stang suma pe care ar da-o pe obiectul respectiv si o muta in buzunarul drept. Si cand ajunge acasa, tot ce a stans in buzunarul drept pune la pusculita. Eram copil, mi s-a parut o poveste simpatica. Dar se poate dovedi a fi foarte buna de pus in practica uneori.

Daca cumpar acest lucru, viata mea se va imbunatati semnificativ? Voi fi eu mult mai fericit(a) fata de cum sunt acum?

Warren Buffet spunea, la un moment dat: “Daca cumperi lucruri de care nu ai nevoie, in curand va trebui sa vinzi lucrurile de care ai nevoie.” (“If you buy things you do not need, soon you will have to sell things you need.”)

Cumparam multe lucruri de care nu avem cu adevarat nevoie. Le cumparam ca sa iesim din monotonia unor zile. Sau ca sa simtim ca nu muncim degeaba. Sau ca sa ne recompensam sau dimpotriva, ca sa ne alinam suferintele. Si functioneaza, uneori, dar doar pe moment.

Ce ajuta sa decizi daca ai cu adevarat nevoie de acea achizitie si sa eviti cheltuielile nenecesare este sa te intrebi, si apoi sa-ti raspunzi foarte sincer: “Aceasta achizitie ma va face mai fericit(a) decat sunt acum?” Adica acel lucru pe care ai vrea sa dai banii, iti va imbunatati viata in mod semnificativ? Sau poti sa pui intrebarea invers: ma voi simti atat de nefericit daca NU cumpar acest lucru incat sa cheltui bani ca sa evit asta?

S-ar putea sa iti dai seama ca acel ceas, acea pereche de pantofi, acei cercei sau acel telefon nu iti vor imbunatati substantial viata sau starea de spirit. Ci doar iti vor goli portofelul. Si asta se intampla chiar si atunci cand cumperi ceva la promotie, avand senzatia ca economisesti: daca nu ai nevoie de produsul in cauza, nu economisesti nimic, ci doar cheltui bani pe ceva de care nu ai cu adevarat nevoie, doar pentru ca este la promotie.

Intrebare bonus (amintita de sot cand a citit cioarna acestui post): imagineaza-ti ca cineva are intr-o mana produsul pe care il vrei si in cealalta mana banii echivalenti ai pretului produsului, si te pune sa alegi o mana – ce alegi, produsul sau banii? Daca alegi banii, atunci alege-i si cand sunt la tine in portofel/cont si nu ii cheltui pe produsul in cauza.

Asa ca, daca vrei sa economisesti, data viitoare cand planuiesti sa cheltui niste bani pe un un anumit lucru, pune-ti intrebarile de mai sus. Daca faci asta suficient de des, va deveni reflex si vei ajunge sa iei decizii constiente, nu sub impulsul momentului/starii de spirit.

Si inca ceva, un sfat de la Warren Buffet: “Nu pune de-o parte ce ti-a ramas dupa cheltuieli, ci cheltuie ce bani ti-au ramas dupa ce ai pus de-o parte.” (“Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving”)

Disclaimer: acest post este scris in ideea de a ajuta pe cei care doresc sa economiseasca si nu reusesc; nu este un post impotriva cumparaturilor si nici o incercare de a convinge pe cineva ca trebuie sa economiseasca.

Imagine: Serge Bertasius/freedigitalphotos.net

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *