Protejarea copiilor impotriva abuzului sexual

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

De curand in Romania s-a lansat la Sibiu si Brasov cartea “Poveste de trezit copiii – Cum venim pe lume” (site-ul dedicat cartii este acesta), scrisa de Jeanina Vlad.

Pe autoare o “stiu” de vreun an prin intermediul blogului ei si al sotului, “Emigranti in Tenerife”, si o urmaresc si ii citesc postarile, chit ca uneori e foarte directa si vehementa, iar alteori parca pune in cuvinte tot ce as vrea eu sa spun, si uneori infurie pe multa lume si devine controversata. La fel cum a devenit si cand a lansat, prin propriile puteri, cartea mentionata mai sus.

Inca nu am cartea, asa ca nu va voi vorbi despre ea, ci despre ce am ajuns sa citesc si sa realizez gratie ei.

Cartea este menita sa prezinte copiilor exact cum venim pe lume, fara povesti cu berze sau flori si albine sau alte asemenea. Este adevarul gol-golut, cu poze si denumirile corecte. Si citind recenzii despre carte, am ajuns si pe un blog (acesta) in care chiar la primul argument PRO sinceritatii si deschiderii in discutiile cu copiii despre sex era trecut “Pentru a preveni abuzurile”: un copil care stie denumirile reale ale partilor corpului sau poate speria un posibil abuzator pentru ca arata ca cel mic nu e naiv, ci e informat, si nu poate fi pacalit ca “sexul e o joaca” iar discutiile sincere intre parinti si copil il fac pe acesta din urma sa aiba incredere in parinti si sa vina sa le spuna orice problema, inclusiv in cazul unui posibil abuz.

Si de aici am ajuns la un site numit “The Mama Bear Effect” creat de oameni care lupta pentru protejarea copiilor impotriva abuzului sexual. Pe acest site exista foarte multa informati extrem de utila, inclusiv o pagina numita “Oferind putere copiilor nostri” (“Empowering our children“) in care din nou se mentioneaza faptul ca discutiile sincere si confortabile cu cei apropiati lor (cei care ii iubesc si ii sustin) poate preveni abuzurile sexuale. Tot aici sunt prezentate idei despre cum se poate educa sexual un copil si ce si cum i se poate prezenta, pe varste (de exemple, incepand cu 4 luni i se poate spune unui baietel “Te sterg cu servetelul la penis si apoi iti pun un scutec curat”, abuzatorii fiind cunoscuti pentru faptul ca inventeaza nume “amuzante” pentru diferite parti ale corpului pentru a da senzatia ca abuzul sexual e distractiv, e ok, asa ca e bine parintii sa NU foloseasca tot felul de diminutive ci sa spuna lucrurilor pe nume).

Site-ul este incredibil de util si merita navigat si studiat (cartea Jeaninei Vlad cred ca este la fel de utila pentru ca are si desene). Abuzul sexual nu este un subiect pe care sa vrei sa-l discuti vreodata, insa daca parintele isi ascunde capul in nisip si spune “nu are cum sa i se intample copilului meu asta, nu are rost sa incerc sa previn”, pericolul nu dispare, ci poate chiar deveni mai puternic. Asa ca informati-va, cititi, lasati inhibitiile sau jenele de-o parte, ca nu ajuta la nimic, ci mai rau incurca, si vorbiti deschis cu copiii vostri despre sex, despre corpul uman, despre cum venim pe lume.

 

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *