Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.
In primul an de viata al unui bebelus, unul din momentele importante in cresterea lui este inceputul diversificarii (sau inceputul intarcarii, cum mai este uneori numit). Adica momentul in care parintii incep sa-i ofere micutului lor nu doar laptic, ci si alte alimente.
Si pentru ca este un subiect foarte discutat si destul de stresant, mai ales daca este vorba despre primul bebelus al familiei, au aparut, evident, foarte multe teorii si recomandari si mai ales carti despre acest subiect.
Cand bebe era foarte mic, am inceput sa ma aprovizionez cu ceva carti cu retete pentru bebelusi, ca sa fiu pregatita pentru marele pas al diversificarii. Pana in momentul in care a trebuit sa incep introducerea alimentelor am aflat de autodiversificare si in urma documentarii si a discutiei cu medicul pediatru am decis ca metoda aceasta ni s-ar potrivi. Aveam insa carti despre diversificarea clasica, cu multe retete, pe care am inceput sa le rasfoiesc.
Una dintre carti se numeste “Cum sa-ti hranesti copilul” si pe coperta, sub titlu, este scris “sfaturi grozave, retete sanatoase”. Zic taci ca-i de bine, ca retete stiu si eu sa gatesc, da’ ideea e sa fie si sanatoase pentru prunc. Primul capitol incepea promitator: evident, fiind o carte de retete, incurajeaza parintii sa ofere mancare gatita in casa in loc de mancarea la borcan din comert pe motiv ca cea din comert si-a mai pierdut din valoarea nutritionala.
Din pacate continuarea mi-a spulberat speranta ca daca pe coperta scrie “retete sanatoase”, chiar voi gasi in carte asa ceva: retetele au la ingrediente margarina si faina (chiar si o banala supa de legume contine asa ceva), biscuitii si painea contin zahar, carnatii si mezelurile (inclusiv crenvurstii) pot fi oferiti cu moderatie dupa varsta de 1 an, o idee pentru masa de pranz este oul fiert cu maioneza si telina sau pui fiert cu maioneza, telina si morcov, iar la cina o idee ar fi somon cu ou, unt si faina (sufleu).
Apropos de sufleu, reteta din aceasta carte pentru sufleul simplu are ca si ingrediente unt (care se topeste), faina (care se prajeste), lapte, branza cheddar, oua, crema de tartar.
Exista si un capitol intitulat “cum sa-ti pacalesti copilul sa manace legume” (what?!), si o idee este sa combini sfecla rosie cu jeleu de capsuni (jeleu, adica praf in plic) ca sa manance copilul sfecla.
Ce am cu ingredientele si retetele mentionate? Nimic. Doar ca nu le pot numi “sanatoase”. Nu sunt medic, nici nutritionist, dar cat am apucat sa citesc pe ici pe colea ma determina sa aleg sa NU ii ofer lu’ fi’miu maioneza (daca e facuta in casa, are oua crude, daca e din comert, nu stiu ce are), mezeluri (carnea procesata ar trebui evitata nu doar in alimentatia bebelusului, dar si in cea a adultilor, macar ocazional), jeleu (de ce as lua praf colorat la plic ca sa imi pacalesc copilul sa manance?), faina in supa-crema, ou la cina sau unt prajit (care nu e rezistent la temperaturi ridicate si devine toxic).
Cartea are mai multe retete, poate unele or fi bune (vazusem o reteta de mere umplute cu unt de arahide, stafide si germeni de grau), doar ca mi-am pierdut increderea in autor si nu am timpul necesar sa stau si sa filtrez de prin ea: prefer sa gasesc o carte cu retete sanatoase care chiar sa contina retete sanatoase, asa cum e inteleasa sanatatea din punct de vedere medical, nu o carte care-mi spune ca in ea voi gasi retete sanatoase si gasesc altceva.
Mai am vreo 3 carti de luat la rasfoit, vedem ce mai gasim si prin ele. Voi din ce carte va inspirati ca sa gatiti?