Take care, not antibiotics

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Dupa cum se poate intui din numele generic al acestor medicamente, antibioticele pot fi utile impotriva bolilor cauzate de bacterii, pentru ca sunt anti-biotice. Din pacate, de multe ori se face abuz de aceste substante, sunt prescrise fara analize specifice sau sunt luate “dupa ureche” (“mai aveam in casa niste anitibiotice de la raceala trecuta si am luat acuma”).

In Marea Britanie exista o campanie faina de constientizare a ocaziilor in care ingrijirea (somn, lichide si paracetamol) si nu antibioticul este tratamentul potrivit pentru stari de sanatate neplacute precum raceala, gripa, anumite cazuri de rosu in gat sau tuse.

Spotul este difuzat la televizor inclusiv in salile de asteptare din spitale. Textul spotului, tradus, ar suna cam asa:

“Cand ti-e rau ai face orice sa te simti mai bine, cautand in stanga si in dreapta o solutie, dar daca crezi ca antibioticele te vor ajuta in caz de tuse, raceala, gripa sau rosu in gat, atunci nu cauti unde trebuie. Tuse, raceala, gripa sau gat rosu aproape intotdeauna se vindeca de la sine. Ingrijeste-te, nu lua antibiotice.” Adica take care, not antibiotics.

Pentru ca antibioticul sa fie eficient in tratarea unei boli, respectiva boala trebuie sa fie cauzata de bacterii, iar asta nu este cazul pentru:

  • raceala – cauzata de virusi si neinfluentata de expunerea la frig sau iesitul cu capul gol afara (sursa)
  • gripa sau viroza – este o infectie virala, de-asta si exista vaccin antigripal, nu antibiotic antigripal (mai multe despre cauzez gripei aici)
  • rosu in gat – uneori cauza este bacteriana (streptococ), dar alteori este de vina un virus, si medicul este cel care identifica sursa problemelor (sursa)
  • tusea – varietatea de cauze posibile face necesar un control medicl si daca de exemplu tusea este cauzata de alergii, nu se va prescrie antibiotic

Pe site-ul MedlinePlus scrie: “Nu te astepta ca un doctor sa prescrie antibiotice pentru infectii virale precum raceli sau gripe. Antibioticele nu functioneaza impotriva virusilor. Antibioticele nu te vor ajuta nici in cazul unei tuse cauzate de alergii.” (“Do not expect a doctor to prescribe antibiotics for viral infections like colds or flu. Antibiotics do not work on viruses. Antibiotics also will not help coughs from allergies.”)

De ce este asta o problema si de ce s-a ajuns la o astfel de campanie? Pentru ca antibioticele luate neadecvat au contribuit si contribuie la aparitia bacteriilor rezistente la tratament, ceea ce da mari batai de cap medicilor si pune in pericol vieti care in trecut ar fi fost salvate cu un simplu antibiotic: Streptococcus pneumoniae (poate cauza pneumonie, dar nu numai) sau Mycobacterium tuberculosis (cauzeaza tuberculoza) se numara printre bacteriile care au capatat rezistenta la antibiotice care initial le veneau de hac.

Pe NHS.uk se explica:

  • infectiile cu bacterii rezistente la antibiotic cresc numarul imbolnavirilor si a deceselor, precum si perioada de timp pe care pacientii o petrec in spital
  • utilizarea inadecvata a antibioticelor creste sansele ca pacientii sa devina infectati cu bacterii rezistente
  • putine antibiotice noi sunt dezvoltate; cum rezistenta bacteriilor creste, va fi din ce in ce mai dificil sa se trateze o infectie, si asta afecteaza ingrijirea pacientilor

Intr-un raport din 30 aprilie 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut recomandari in incercarea de a tine sub control aceasta problema, mai precis recomanda pacientilor:

  • sa ia antibiotice doar daca le sunt prescrise de catre medic (altfel s-ar putea ca atunci cand chiar e nevoie de antibiotice, ele sa nu-si mai faca efectul pentru ca au fost luate “dupa ureche” in trecut)
  • sa termine tratamentul cu antibiotice chiar daca se simt bine dupa cateva zile
  • sa nu imparta antibioticul cu nimeni si sa nu foloseasca resturi de antibiotice mai vechi

Apropos de rezistenta la antibiotice si tratamentul dus pana la capat, pe Wikipedia citim: “Unele infectii necesita tratament ulterior disparitiei simptomelor, si in toate cazurile, intreruperea unui tratament cu antibiotice poate face infectia sa revina (de data aceasta mai rezistenta la antibiotice)”. (“Some infections require treatment long after symptoms are gone, and in all cases, an insufficient course of antibiotics may lead to relapse (with an infection that is now more antibiotic resistant)”)

Antibioticele chiar pot salva vieti daca sunt folosite cu responsabilitate si, in mod interesant, fiecare dintre noi influenteaza lumea bacteriilor rezistente la antibiotice prin deciziile pe care le luam si alegerile pe care le facem. Asa ca haideti sa “take care, not antibiotics”, daca se poate.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *