Paine integrala facuta in casa

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Mmmmm, si ce miros se raspandeste in casa cu asa o paine proaspat scoasa din cuptor!! Pentru ca da, am facut pentru prima oara in viata, paine! Cum am ajuns in acest stadiu avansat (din punctul meu de vedere, e avansat) de bucatareala? Luati loc, sa va povestesc.

Dupa ce ne-am mutat, evident ca a trebuit sa incep sa aleg din oferta de aici produse pentru gustul si buzunarul nostru, inclusiv paine. Si am inceput sa citesc etichetele de paine si scria asa:

  • paine integrala – faina integrala de grau, apa, zahar caramelizat, drojdie, proteine din faina, faina de soia, sare, faina de grau fermentata, emulsificatori: E472e, E481, grasimi vegetale (ulei de rapita, palmier), acid ascorbic.
  • paine cu seminte – faina de grau, apa, mix de cereale si seminte (21%) (seminte de floarea soarelui, semine de in, ovaz, fulgi de grau germinati, seminte de dovleac, mei, seminte de max), faina de secara, gluten din grau, drojdie, faina de grau fermentata, otet, sare, ulei de rapita, emulsificatori (E472e, E471), Ulei de palmier, Acid Ascorbic
  • faina integrala –  faina integrala de grau, apa, drojdie, proteine din faina, uleiuri vegetale, faina de grau fermentata, sare, faina din orz germinat, otet, tarate de ovaz, zahar melasa, faina de soia, emulsificatori (E472e, E471), Acid Ascorbic

Astea sunt doar cateva din etichetele produselor de panificatie, mai precis a celor care sunt produse de fabrici si ambalate frumos, ca cele din brutaria magazinelor nu au etichete cu ingredientele. Nu ma leg de ingrediente in sine (desi nu mi-e clar de exemplu ce cauta zaharul caramelizat intr-o paine…) ci de numarul ingredientelor din fiecare paine: desi nu am mai facut paine niciodata si nici nu am participat la un astfel de proces, ceva imi spunea ca o paine in mod normal ar trebui sa aiba doar cateva ingrediente, sa le poti numara pe degetele de la o mana. Dar asta e, astea erau sortimentele de paine de pe aici, asta cumparam, ca de facut paine “eu nu ma apuc”, imi spuneam.

Acu’ vreo luna, imi povesteste sotul ca a citit nu stiu pe unde un articol despre metode de a economisi (bani, nu timp) si printre ideile sugerate era si “sa faci paine in casa”. Ok, bun, deja avem doua motive sa ma documentez care e treaba cu paine: primul era lista de ingrediente si implicit sanatatea, al doilea economia.

Si m-am pus pe citit articole si forumuri, pe vazut filmulete, pe intrebat pe retete de socializare, si am decis: ma apuc de facut paine in casa, simpla, cu 3-4 ingrediente. Am gasit si variante de fentez framantatul: paine fara framantare sau paine framantata cu mixer care sa aiba 2 spirale speciale pentru framantat aluat. Mai era si varianta de masina de facut paine, gasisem chiar una noua la vreo 120 RON la un charity, dar discutand cu mamici mai experimentate in ale brutariei, am inteles ca painea la cuptor e mai gustoasa si ca cea facuta in masina are o aroma specifica masinilor de facut paine. Plus ca masina era destul de scumpa, un mix cu spirale era mult mai ieftin si una din idei era sa economisim, nu?

Asadar, inarmata cu faina, drojdie, apa, sare, mixer si cuptor, am facut painea pe care cu mandrie am pozat-o, dupa cum vedeti:

IMAG1136

Reteta acestei paini era scrisa pe punga de faina care continea si drojdie si sare, asa ca la 500g faina cu drojdie si sare eu am mai adaugat doar 340ml apa la temperatura camerei. Apoi am mixat bine vreo 5 minute si am lasat la dospit vreo 3 ore intr-un vas acoperit cu folie de plastic. Apoi am mai mixat iar (framantat cu mixerul adica), vreo 3-4 minute, si am mai lasat 30 minute la dospit. Apoi am pus-o in vas (rece), fara capac, si am bagat painea in cuptorul la 230 grade. Si in 30 de minute paine era gata si casa mirosea minunat (si “cotropitorii” au navalit, atrasi de miros, abia am apucat sa fac poza de mai sus)!

In mod normal, conform retetei de pe ambalaj, trebuia sa framant 10 minute aluatul, sa il las la dospit 1 ora, sa framant iar cateva minute, si sa las iar la dospit 30 minute. Eu am framantat mai putin si am lasat mai mult la dospit si a iesit perfecta painea.

Sunt pe internet retete de paine cu framantare sau fara framantare, dupa plac. Din ce am inteles, una dintre cele mai celebre si apreciate retete de paine fara framantare, pe care de fapt planuisem sa o fac pana sa vad ambalajul fainii, este cea de pe NYTimes, si in ea am vazut ca poti sa si incingi vasul in care se va pune aluatul inainte de a se da la cuptor. Maine o sa incerc si aceasta varianta, desi pare mai complicata decat ce-am facut eu (o scriu aici sa nu o uit):

  • 3 cani de faina (simpla sau speciala pentru paine), plus cateva linguri pentru “prafuire”
  • 1/4 lingurita drojdie instant
  • 1 1/4 lingurita sare
  • 1 5/8 cani apa la temperatura camerei (sau 1 1/2 cana + 2 linguri)

Intr-un vas se amesteca ingredientele uscate, apoi se toarna apa treptat si se amesteca bine cu mana sau cu mixerul. Se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa la dospit la temperatura camerei aproximativ 12-18 ora (e ok si 11 ore, e bine si 20 de ore).

Pe o suprafata cu faina se pune aluatul si se impatureste de vreo doua ori, dupa care se acopera tot cu folie si se lasa 15 minute. Se formeaza apoi o minge din aluat (utilizand faina cat sa nu se lipeasca aluatul de masa sau de maini). Se pudreaza cu faina un prosop de bumbac, se pune “mingea” in el, se pudreaza si se acopera cu alt prosop, dupa care se lasa 2 ore la dospit.

Inainte cu jumatate de ora de a da “mingea” la cuptor, se incinge cuptorul la 230 grade si in el, vasul in care se va face paine. Cand s-a incins vasul (adica dupa 30 minute), se poate pune aluatul in vas, se acopera (nu e neaparat) si se da la cuptor pentru 30 minute, apoi se indeparteaza capacul si se mai coace 15-30 minute.

O alta reteta simpla, dar cu framantare multa (mie nu-mi permite cezariana operatiuni asa complexe) gasiti la Ama in Bucatarie.

Simt ca mi-am depasit un fel de blocaj (sa faci paine era, pentru mine, un prag foarte greu de trecut) si ca s-a deschis o noua usa gastronomica: acum ca fac paine, pot sa fac si briose, si blat de pizza… Sotul viseaza ca o sa fac si cozonaci, dar eu cred ca-l las sa viseze!

PS. Daca totusi stiti o reteta de cozonaci pe care sa o pot face, spuneti-mi-o si mie… cine stie, poate ii fac o surpriza cand oi iesi la pensie si m-oi plictisi!

UPDATE: In reteta cu 1 5/8 cani de apa, aluatul iese prea moale, prea ud, greu de gestionat (personal nu am reusit sa fac paine cu aceste cantitati, poate si pentru ca am folosit faina integrala). Recomand 1 1/2 cana de apa.

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

One thought on “Paine integrala facuta in casa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *