In bula mea e cald si bine

Acest articol poate contine linkuri de afiliere. Detalii aici.

Spune si altora despre acest articol

Stiti ce e “filter bubble”? E o bula in care ajungi sa stai din punct de vedere internautic pentru ca un website (in speta motor de cautare) “ghiceste” ce informatii ai vrea sa citesti si ti le prezinta pe acelea, bazandu-se pe informatii deja detinute despre tine (istoricul tau internautic, locatia, ce clikuri dai si asa mai departe). Rezultatul e ca stai acolo, in bula ta, cu informatii care-ti convin si sunt pe placul tau, si te trezesti izolat de informatii cu care nu ai fi de acord, izolat de alte bule ideologice si de alte culturi.

Imagine: http://imcclass.com/2013/01/31/not-to-burst-your-bubble/
Imagine: http://imcclass.com/2013/01/31/not-to-burst-your-bubble/

Eh, o astfel de bula mi-am dat seama de curand ca mi-am fabricat singura: m-am abonat la feeduri si newslettere ale site-urilor care imi plac, urmaresc bloguri ale celor cu care rezonez ca si mod de a privi viata, intru pe forumuri si in grupuri pe retete sociale unde pot vorbi pe aceeasi limba cu alti oameni cu viziuni similare.

Dar cum bula asta nu se extinde si in viata de zi cu zi, am socuri ocazionale atunci cand ies in lume (ies zilnic, dar am “noroc” de socuri mai rar de atat): vad bebelusi zgaltaiti nervos in carucioare ca sa taca si sa nu mai planga atata, aud amenintari cu abandonul gen “daca nu vii ACUM, eu plec si te las aici!”, intru in farmacie sa cumpar tifon si “decat modelul asta il avem”, vad parinti care dau peste mana copilului cand vrea sa se joace cu lego spunand “nu asa se pun cuburile astea, ci asa!”, la inot aud “daca esti cuminte si inoti, iti cumpar bomboane de-alea bune”.

Ma intorc in bula mea, unde oamenii vorbesc corect romaneste, nu-si ameninta si nu-si mituiesc copiii, au rabdare cu cei mici, ii lasa sa fie creativi si ii respecta ca fiinte umane, si ma bucur cand bula se extinde si in offline si vad mame care alapteaza discret in public sau isi poarta bebelusii in brate, tati care au rabdare cu copiii lor si mici omuleti cu incredere in ei.

Si nu e mai buna sau mai rea ca alte bule, dar in bula mea e cald si bine. Pentru mine, ca doar e bula mea!

 

Sursa imagine

Spune si altora despre acest articol

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *